Mogelijke comeback voor platte oester in Noordzee

Er bestaan verschillende zones in de Noordzee waar de inheemse platte oester zich zou kunnen herstellen, meldt de Standaard. Wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut ontdekten voldoende oesterlarven en gesteenten op de bodem die bescherming bieden voor het herstel van de oestergroei.

De platte oester is rond de tweede helft van de 20e eeuw verdwenen, mede door bodemverstoring als gevolg van visserij en zandwinning. Voor het potentiële herstel mogen deze bodemzones niet verstoord worden.

Uit eerder onderzoek van de Wageningen Universiteit bleek dat de exotische Japanse oester (de zogeheten 'creuse' - Frans voor 'holle' - oester), vaak als invasieve soort geclassificeerd, de platte oester juist bescherming biedt. De duurdere en lekker zoetig smakende inheemse oester bindt zich, onder andere, aan de schelpfragmenten van de Japanse.

De Nederlandse oestervisserij is al op de duurzame weg. Deze week werd het MSC-certificaat voor zowel de Zeeuwse platte als de Japanse holle oester met 5 jaar verlengd.

Bron: Foodlog

Lees ook
De visbranche in de media – week 8

De visbranche in de media – week 8

Oorlog in Oekraïne, een herintredende visser en de productie van visvervangers. Welke berichten zagen we de afgelopen week voorbij komen in de media?

Mosselen kweken in de Noordzee

Mosselen kweken in de Noordzee

Offshorebedrijf OOS International wil het mogelijk maken om mosselen te kweken in de Noordzee. Het bedrijf presenteerde tijdens de beurs Offshore Energy een milieuvriendelijke mosselboerderij, die dieper in het water kan zakken waardoor mosselkweek in de Noordzee mogelijk wordt.

‘Noordzee en IJsselmeer veranderen in industrieterrein’

‘Noordzee en IJsselmeer veranderen in industrieterrein’

Het was een mediagenieke setting op 14 augustus op het IJsselmeer. Een vloot van zestig garnalen-, platvis- en palingkotters stoomde vanuit Friesland en Noord-Holland op richting de Afsluitdijk. Grote vraag blijft of de vissersactie tegen de komst van windparken op zee en het IJsselmeer, zoden aan de dijk zet.