Mogelijke stijging scholaanvoer door verbod op puls

Scholbestand_foto willem den Heijer

Aanvoer van grove schol uit noordelijke Noordzee is gewenst (foto W.M. den Heijer).

Meer dan 1 miljoen ton volwassen schol in de Noordzee, maar de kottervloot ziet al jaren geen kans om het quotum optimaal te benutten. Volgens biologen bevindt de volwassen schol zich in het noordwestelijke deel van de Noordzee en daar vist de vloot niet. Het gevolg is onderbevissing van grote schol.

Vorig jaar schatten de onderzoekers het scholbestand aan paairijpe dieren op 1.052.000 ton. In 2018 was dat 913.000 ton. Schol wordt al tien jaar lang onder het streefniveau voor de visserijdruk bevist. Dat klinkt bemoedigend, maar wanneer de visserij in de zuidelijke Noordzee op veel jongere schol zich voort blijft zetten, ontstaat er een soort scheefgroei. De vangbaarheid van die jonge schol in de zuidelijke Noordzee neemt overigens al jarenlang af. Voor de Nederlandse kottervloot rijst de vraag of het zakelijk nog wel de moeite waard is om te blijven vissen in de zuidelijke Noordzee.

Puls

De pulstechniek heeft geleid tot een visserijconcentratie op tong in de zuidelijke Noordzee. Nu driekwart van de kotters niet meer pulst, is de verwachting dat de scholaanvoer als gevolg van de boomkorvisserij geleidelijk aan weer zal toenemen. Mogelijk neemt de boomkorvisserij in de noordelijke Noordzee eveneens toe, want daar is volgens de biologen grote schol te vangen. Bij ICES (International Council for the Expoloration of the Sea) dubben deskundigen over een verhoging of een verlaging van de schol-TAC (toegestane vangsthoeveelheid). Een verhoging kan leiden tot overbevissing van de jongere schol terwijl het gewenst is om juist die grotere schol te vangen.

Dossiers
Lees ook
'Vis en visserij zit in ons DNA'

'Vis en visserij zit in ons DNA'

Hij kweekt hangmosselen, vangt kreeft in korven en paling in fuiken. De Zeeuwse visser Marcel van de Kreeke kent de kracht van streekproducten en verwerkt en verhandelt die dan ook zelf, rechtstreeks aan visdetaillisten en particulieren. “Zo doen we dat in de familie al drie generaties.”

Minder afval langs de Nederlandse Noordzeekust

Minder afval langs de Nederlandse Noordzeekust

Uit de strandafvalmonitoringen van Stichting De Noordzee blijkt dat er 27 procent minder afval op de stranden aan de Noordzeekust ligt dan tien jaar geleden. Dat staat in het rapport 'Goed op weg naar een schone zee' dat de stichting vandaag, 18 februari, publiceert.

De Brexitdeal

De Brexitdeal

Na wekenlange onderhandelingen, met op het laatst alleen over visserij, is op kerst­avond 2020 aangekondigd dat de Brexitdeal rond is. Voor de visserij zal er een overgangsperiode van 5,5 jaar zijn, waarin de EU-vloot in Britse wateren mag blijven vissen. Daar tegenover staat dat de EU-vissers gemiddeld 25% van de waarde van het quotum gevangen in Britse...