Mosselen aan de muur

Mosselen_pxhere

Foto: Pxhere

De schelpen van mosselen worden voor van alles gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan schelpenpaadjes, voedselbodem voor oesters, of vocht tegengaan in kruipruimtes. Elly Deurloo maakt van de schelpen panelen. Niet alleen mooi aan de muur, maar ook goed voor de akoestiek. Dat meldt Omroep Zeeland.

Elly startte vijf jaar geleden met het maken van de panelen. Haar broer Paul, aannemer in Tholen, was ingeschakeld om de wellness van Badhotel Domburg in Domburg te vernieuwen. Hij vroeg Elly om twee wanden te kleden met mosselschelpen. Zij bedacht een systeem om dit voor elkaar te krijgen en haar bedrijf NoordzeeBanket was geboren. 

De afgelopen vijf jaar maakte ze verschillende mossel- en schelpenpanelen voor diverse projecten. Elly maakt de panelen met de hand, alleen of samen met haar nicht Julia. Per vierkante meter heeft ze zo'n 500 schelpen nodig. Deze haalt ze onder andere bij een restaurant op de hoek. Alle schelpen worden grondig schoongemaakt voordat ze in de panelen verwerkt worden. 

Naast een uniek kunstwerk blijken de schelpen op de panelen goede geluidsvangers te zijn. Ze zorgen voor een goede akoestiek in de ruimte. 

Bekijk hier de reportage van Omroep Zeeland

Bron: Omroep Zeeland/NoordzeeBanket

 

 

Lees ook
Eerste hangcultuurmosselen geoogst

Eerste hangcultuurmosselen geoogst

Het mosselseizoen 2020 is gestart. Kweker Jan Bout haalde in het Zeeuwse Bruinisse op 26 mei de eerste sokken met hangcultuurmosselen uit de Oosterschelde. “De mosselen zijn al ongelofelijk goed gevuld, dat is opmerkelijk voor deze tijd van het jaar. De vele zonuren van de afgelopen weken hebben effect gehad,” zegt Bout.

Mosselsector wil jongeren aan de mossel krijgen

Mosselsector wil jongeren aan de mossel krijgen

De Zeeuwse mosselsector wil dat jongeren meer mosselen gaan eten. De sector heeft subsidie van de EU gekregen om de komende drie jaar de bekendheid met mosselen vergroten bij de groep 25- tot 35-jarigen.

Lionsclub organiseert mosselparty voor goed doel

Lionsclub organiseert mosselparty voor goed doel

In het oosten van Nederland zijn er haringparty’s voor het goede doel te over, maar mosselparty’s zie je zelden. De Eerste Bronckhorster Mosselparty op 29 november 2019 is zeer enthousiast ontvangen.