Mosselen aan de muur

Mosselen_pxhere

Foto: Pxhere

De schelpen van mosselen worden voor van alles gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan schelpenpaadjes, voedselbodem voor oesters, of vocht tegengaan in kruipruimtes. Elly Deurloo maakt van de schelpen panelen. Niet alleen mooi aan de muur, maar ook goed voor de akoestiek. Dat meldt Omroep Zeeland.

Elly startte vijf jaar geleden met het maken van de panelen. Haar broer Paul, aannemer in Tholen, was ingeschakeld om de wellness van Badhotel Domburg in Domburg te vernieuwen. Hij vroeg Elly om twee wanden te kleden met mosselschelpen. Zij bedacht een systeem om dit voor elkaar te krijgen en haar bedrijf NoordzeeBanket was geboren. 

De afgelopen vijf jaar maakte ze verschillende mossel- en schelpenpanelen voor diverse projecten. Elly maakt de panelen met de hand, alleen of samen met haar nicht Julia. Per vierkante meter heeft ze zo'n 500 schelpen nodig. Deze haalt ze onder andere bij een restaurant op de hoek. Alle schelpen worden grondig schoongemaakt voordat ze in de panelen verwerkt worden. 

Naast een uniek kunstwerk blijken de schelpen op de panelen goede geluidsvangers te zijn. Ze zorgen voor een goede akoestiek in de ruimte. 

Bekijk hier de reportage van Omroep Zeeland

Bron: Omroep Zeeland/NoordzeeBanket

 

 

Lees ook
Machinefabriek Bakker wint Duurzaamheidsaward met afbreekbare mosselsokken

Machinefabriek Bakker wint Duurzaamheidsaward met afbreekbare mosselsokken

Machinefabriek Bakker uit Yerseke, producent van mosselverwerkingsapparatuur, is winnaar van de Schelpdier Duurzaamheidsaward. Het bedrijf won de prijs met de volledig afbreekbare mosselsok, gemaakt van biopolymeer. Mosselsokken worden in de hangmosselkweek en bij mosselzaadinvanginstallaties gebruikt om mosselzaad ‘op te sokken’: sokvormige...

Programma Schelpdierconferentie 2020

Programma Schelpdierconferentie 2020

De zesde internationale schelpdierconferentie vindt plaats op 16 en 17 januari 2020 op het Deltapark Neeltje Jans. De organisatie maakte onlangs het programma bekend. Dit bestaat onder andere uit lezingen, uitreiking duurzaamheid awards en een handelsbeurs.

Visbar The Good Companion omarmt lokale vis 'Bijvangst staat standaard op ons menu’

Visbar The Good Companion omarmt lokale vis 'Bijvangst staat standaard op ons menu’

Het begon met fish and chips maar inmiddels is de kaart van visbar The Good Companion in Amsterdam flink uitgebreid. Lokale, duurzame en dagverse vis is het uitgangspunt voor ondernemers Niek van den Hoven en Enno Massaro Naast vis uit de Noordzee staat er standaard bijvangst op het menu. Via evenementen maken gasten kennis met de visbar.