‘Mosselen het vlees van de toekomst’

14 september 2022 Edwin Rensen

Het mosselseizoen heeft een vliegende start gemaakt. Bij een rondgang langs diverse handelaren blijkt dat het vispercentage begin juli al op zo’n kleine 30 procent lag. En dat wordt dus alleen maar beter tijdens het verdere verloop van het seizoen. Vandaag het eerste deel van deze rondvraag met Caroline Verwijs van Krijn Verwijs Yerseke. 

“De mosseloogst ziet er veelbelovend uit”, meldt directeur Caroline Verwijs van mosselproducent Krijn Verwijs in Yerseke. "De kwaliteit is goed en wordt alleen maar beter. In de derde week van juni lagen de vispercentages al boven de 25 procent.”

Verwijs vertelt dat ‘haar’ bedrijf het hele jaar door oogst. “Begin juli is de start van de levering van de bodemmosselen. Naast de Oosterschelde en Waddenzee worden bodemmosselen ook gekweekt in Ierland en Duitsland. In maart hebben we de Deense hangmosselen en in mei de eerste Zeeuwse. Vanaf juli hebben we bodemmosselen uit de Oosterschelde, Waddenzee, Ierland en Duitsland. Vanaf eind augustus starten we met de oogst van de hangcultuur van onze zeeboerderij ten Zuidwesten van Engeland.”

Eiwitrijk alternatief

Verwijs ziet grote toekomstmogelijkheden voor mosselen als eiwitvervanger voor vlees. “We hebben steeds meer mensen te voeden, dus het is logisch om meer naar de zee te kijken om het eten vandaan te halen. Ondanks de trends van vega en vegan zullen we nooit helemaal plantbased gaan eten. En mosselen zijn een fantastisch eiwitrijk alternatief dat perfect past in het dieet van de moderne mens. Mosselen zijn daarnaast ontzettend duurzaam. Zij hebben geen extra voeding nodig want ze groeien uit zichzelf. Daarnaast vangen ze CO2 af voor de vorming van hun schelp. Dat past helemaal in de Green Deal van de EU.”

Het is volgens Verwijs geen enkel probleem om de mosselen vers bij de afnemers en consumenten te krijgen. “We hebben een pijpleiding diep in de Oosterschelde, waarmee we zuiver Oosterscheldewater kunnen aanvoeren. In onze verwerking gaat dit Oosterscheldewater door de UV- en ozon-installatie, zodat mosselen zo zuiver mogelijk in de verpakking terechtkomen. Doordat we met alle concullega’s dicht bij elkaar zitten, zijn logistieke bedrijven daar goed op ingesteld en kunnen snel leveren.”

Als trend ziet Verwijs nog een groei in het aantal toepassingen van mosselen. “De consument stelt de mossel erg op prijs, maar vaak ontbreekt het aan de kennis over hoe ze mosselen anders kunnen bereiden dan in een grote pan. Bijvoorbeeld met pasta of groente. Dat moeten we beter uitleggen. Makkelijk eten dat je snel op tafel kunt krijgen. En we moeten beter aansluiten bij de vraag met kleinere verpakkingen en meer convenience-producten.”

Dit is het eerste deel van de rondvraag 'Kwaliteit mosselen veelbelovend'. Volgende week volgt deel 2. De hele rondvraag is te lezen in Vismagazine 6-2022. Nog geen abonnee? Neem dan een abonnement op Vismagazine en ontvang negen keer per jaar Vismagazine. 

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?