Mosselen kweken in de Noordzee

Mosselen_foto Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Offshorebedrijf OOS International wil het mogelijk maken om mosselen te kweken in de Noordzee. Het bedrijf presenteerde tijdens de beurs Offshore Energy een milieuvriendelijke mosselboerderij, die dieper in het water kan zakken waardoor mosselkweek in de Noordzee mogelijk wordt.

De mosselkweek vindt nu plaats in de ondiepe wateren in de Waddenzee en de Oosterschelde. In samenwerking met de mosselsector ontwikkelde OOS International een afzinkbaar schip, wat de kweek van hangcultuurmosselen op de Noordzee mogelijk moet maken.

Het schip moet nog gebouwd worden en heeft al wel naam: de OOS Cees Leenaars. Het krijgt een omvang van 72 bij 36 meter en krijgt aan beide zijden plaats voor 72 lijnen waaraan de mosselen kunnen hangen. Door het schip in zee te laten zakken komen de mosselen dieper in het water te liggen. Hier is het rustiger en worden de schelpdieren beter beschermd tegen hoge golven en stormen. Het is de bedoeling dat het schip CO2-neutraal wordt door onder andere gebruik te maken van zon- en windenergie.

Het bedrijf gaat eerst een kleiner proefschip bouwen dat bij windmolenpark Borsele III komt te liggen. Als deze proef slaagt en er mosselen aan de lijnen groeien, wordt dit ook de locatie van de OOS Cees Leenaars zegt Léon Overdulve, eigenaar van OOS International, tegen Omroep Zeeland. Hij hoopt dat het uiteindelijke schip in 2023 op deze locatie ligt.

De onderstaande video laat zien hoe het afzinkbare schip er uitkomt te zien en werkt.

Bron: OOS International / Omroep Zeeland

Lees ook
Start campagne 'Doe de Mossel'

Start campagne 'Doe de Mossel'

De Zeeuwse mosselsector start de nieuwe promotiecampagne 'Doe de Mossel'. Hiermee wil de sector de zichtbaarheid van hun product verbeteren en inspelen op de behoeftes van consumenten aan gemak, variatie en producten van een duurzame herkomst.

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Vanwege de hoge PFAS-gehaltes in de Westerschelde besloot de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ook metingen uit te voeren in de Oosterschelde. Hieruit blijkt dat consumenten mosselen en oesters uit de Oosterschelde veilig kunnen eten.

Vis in de media - week 29

Vis in de media - week 29

Zeeuwse mosselen, Vissers die ermee stoppen en de toekomst van de visserij in Wieringen. Wat lazen we deze week over de vissector? Een greep uit de media.