Mosselkaravaan luidt nieuwe mosselseizoen in

opening mosselseizoen 2019 (24)-kl

In Yerseke is het nieuwe bodemmosselseizoen ingeluid. Eregast Jan Boskamp nam op de Oosterschelde het eerste mandje mosselen aan van de schipper van de YE110. "De kwaliteit is prima; het vleesgewicht bedraagt zo'n 27 procent", aldus Addy Risseeuw van PO Mossel. De eerste bodemcultuurmosselen zijn er een maand eerder dan vorig jaar toen het seizoen op 1 augustus startte. "Dat is de natuur, het is elk jaar anders", verklaart Risseeuw. Er is voldoende aanbod en in alle maten. "Allemaal vitamientjes", vindt mosselkweker Jos Steketee als hij de eerste mossel naar binnen werkt.

Mosselkaravaan

In het dorp, vlakbij de haven staan ondertussen zo'n 50 vrachtwagens vol mosselen opgesteld. Jan Boskamp geeft om 12.30 uur het startschot en de eerste wagen - van De Koeijer transport - rijdt onder de 'ereboog' door gevolgd door de lange stoet vrachtwagens van alle grote schaal- en schelpdierbedrijven uit Yerseke. Ze gaan op weg om hun vracht bij de vishandelaren, -winkels en horeca in heel Nederland af te leveren. Alleen De Koeijer vervoert per seizoen al zo'n 50 miljoen kilogram mosselen naar zijn klanten.

Daarna volgt voor de aanwezige pers én de winnaars van de wedstrijd op Facebook en Instagram van het Mosselbureau een mossellunch bij De Oesterij. Daarmee is de start van het mosselseizoen echt ingeluid.

Lees ook
Mosselen aan de muur

Mosselen aan de muur

De schelpen van mosselen worden voor van alles gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan schelpenpaadjes, voedselbodem voor oesters, of vocht tegengaan in kruipruimtes. Elly Deurloo maakt van de schelpen panelen. Niet alleen mooi aan de muur, maar ook goed voor de akoestiek. Dat meldt Omroep Zeeland.

Visbar The Good Companion omarmt lokale vis 'Bijvangst staat standaard op ons menu’

Visbar The Good Companion omarmt lokale vis 'Bijvangst staat standaard op ons menu’

Het begon met fish and chips maar inmiddels is de kaart van visbar The Good Companion in Amsterdam flink uitgebreid. Lokale, duurzame en dagverse vis is het uitgangspunt voor ondernemers Niek van den Hoven en Enno Massaro Naast vis uit de Noordzee staat er standaard bijvangst op het menu. Via evenementen maken gasten kennis met de visbar.

Nieuw Jumbo Foodmarkt in Goes geopend

Nieuw Jumbo Foodmarkt in Goes geopend

De Jumbo Foodmarkt in Goes is geopend. Dit is de achtste foodmarkt in Nederland. Het is de eerste Foodmarkt in Zeeland en daarom is het mogelijk om verse mosselen te scheppen in de winkel.