Mosselkaravaan luidt nieuwe mosselseizoen in

opening mosselseizoen 2019 (24)-kl

In Yerseke is het nieuwe bodemmosselseizoen ingeluid. Eregast Jan Boskamp nam op de Oosterschelde het eerste mandje mosselen aan van de schipper van de YE110. "De kwaliteit is prima; het vleesgewicht bedraagt zo'n 27 procent", aldus Addy Risseeuw van PO Mossel. De eerste bodemcultuurmosselen zijn er een maand eerder dan vorig jaar toen het seizoen op 1 augustus startte. "Dat is de natuur, het is elk jaar anders", verklaart Risseeuw. Er is voldoende aanbod en in alle maten. "Allemaal vitamientjes", vindt mosselkweker Jos Steketee als hij de eerste mossel naar binnen werkt.

Mosselkaravaan

In het dorp, vlakbij de haven staan ondertussen zo'n 50 vrachtwagens vol mosselen opgesteld. Jan Boskamp geeft om 12.30 uur het startschot en de eerste wagen - van De Koeijer transport - rijdt onder de 'ereboog' door gevolgd door de lange stoet vrachtwagens van alle grote schaal- en schelpdierbedrijven uit Yerseke. Ze gaan op weg om hun vracht bij de vishandelaren, -winkels en horeca in heel Nederland af te leveren. Alleen De Koeijer vervoert per seizoen al zo'n 50 miljoen kilogram mosselen naar zijn klanten.

Daarna volgt voor de aanwezige pers én de winnaars van de wedstrijd op Facebook en Instagram van het Mosselbureau een mossellunch bij De Oesterij. Daarmee is de start van het mosselseizoen echt ingeluid.

Lees ook
Oosters mosselpannetje met knoflookbrood

Oosters mosselpannetje met knoflookbrood

Epos inspireert de visspecialist met verrassende recepten, zoals met dit recept voor een Oosters mosselpannetje met knoflookboter.

De passie van mosselkweker Jos Steketee

De passie van mosselkweker Jos Steketee

Voor mosselkweker Jos Steketee heeft het mosselkweken een aantrekkingskracht die moeilijk te begrijpen is voor buitenstaanders: “Voor mij is dit het mooiste beroep van de wereld. Je bent erin geboren of je bent het niet. " De mosselsector heeft het niet makkelijk. Jos: “In 2008 waren wij genoodzaakt, door afspraken in het Mosselconvenant...

Restaurants Philippine kiezen mosselwijn 2019

Restaurants Philippine kiezen mosselwijn 2019

Tijdens een mossellunch in restaurant De Kwaaie in Philippine kozen de zes restaurants van het Zeeuwse plaatsje de mosselwijn van 2019. Dit is de Albariño, Val do Sosego uit Rias Baixas van Herman Wines. Chef Erik de Bruijne in Entree Magazine: “Bij onze lekkere mosselen hoort een mooie wijn. Door de fijne zuren en de mooie frisse afdronk sluit de Albariño...