Mosselkaravaan luidt nieuwe mosselseizoen in

opening mosselseizoen 2019 (24)-kl

In Yerseke is het nieuwe bodemmosselseizoen ingeluid. Eregast Jan Boskamp nam op de Oosterschelde het eerste mandje mosselen aan van de schipper van de YE110. "De kwaliteit is prima; het vleesgewicht bedraagt zo'n 27 procent", aldus Addy Risseeuw van PO Mossel. De eerste bodemcultuurmosselen zijn er een maand eerder dan vorig jaar toen het seizoen op 1 augustus startte. "Dat is de natuur, het is elk jaar anders", verklaart Risseeuw. Er is voldoende aanbod en in alle maten. "Allemaal vitamientjes", vindt mosselkweker Jos Steketee als hij de eerste mossel naar binnen werkt.

Mosselkaravaan

In het dorp, vlakbij de haven staan ondertussen zo'n 50 vrachtwagens vol mosselen opgesteld. Jan Boskamp geeft om 12.30 uur het startschot en de eerste wagen - van De Koeijer transport - rijdt onder de 'ereboog' door gevolgd door de lange stoet vrachtwagens van alle grote schaal- en schelpdierbedrijven uit Yerseke. Ze gaan op weg om hun vracht bij de vishandelaren, -winkels en horeca in heel Nederland af te leveren. Alleen De Koeijer vervoert per seizoen al zo'n 50 miljoen kilogram mosselen naar zijn klanten.

Daarna volgt voor de aanwezige pers én de winnaars van de wedstrijd op Facebook en Instagram van het Mosselbureau een mossellunch bij De Oesterij. Daarmee is de start van het mosselseizoen echt ingeluid.

Lees ook
Eerste hangcultuurmosselen zijn geoogst

Eerste hangcultuurmosselen zijn geoogst

De eerste hangcultuurmosselen zijn geoogst. Gisteren, 22 mei, voer de ZZ4 naar de percelen bij Neeltje Jans en werden de eerste mosselen naar boven gehaald. En geproefd door de genodigden, die zeer te spreken waren over de smaak. Mosselkweker Juliën Barbé vertelt aan Omroep Zeeland dat de mosselen nu nog klein zijn, maar dat hij verwacht...

Samenwerking BRU 14 en De Zeeuwse Mossel

Samenwerking BRU 14 en De Zeeuwse Mossel

De mosselkweekbedrijven BRU 14 en De Zeeuwse Mossel gaan met de ingang van het nieuwe mosselseizoen een strategische samenwerking aan. De bedrijven gaan een handelsmaatschappij oprichten. Dat meldt Visserijnieuws. Cees Otte, een van de eigenaren van BRU 14, noemt de veranderende omstandigheden in de mosselmarkt als reden. "Voor ons is deze beslissing...

DZM steekt oude producten in nieuw jasje

DZM steekt oude producten in nieuw jasje

DZM en de Seafood Steam Group zijn bezig met de snel groeiende business van scheermessen. Ook presenteren zij een uniek mosselconcept.