Mosselseizoen 2022-2023 officieel gestart

Opening mosselseizoen 2021-2022

Het mosselseizoen 2022-2023 is begonnen. Yerseke vierde 6 juli de nieuwe oogst van de bodemcultuurmosselen. Met een ‘Ode aan de Mossel’ door street-artist Denis Meyers, de eerste Zeeuwse Mosselburger en plannen voor verdere verduurzaming van de mosselkweek.

De Zeeuwse kwekers zijn erg te spreken over de kwaliteit die zij op dit moment zien. “De mosselen zijn goed gevuld en mooi op kleur, wij meten vleespercentages van 27 procent en hoger.”, aldus mosselkweker Marinus Padmos uit Bruinisse.

Ode aan de Mossel

Belgische street-artist Denis Meyers luisterde de feestelijke start van het seizoen op met zijn ‘Ode aan de Mossel’. Zijn kunstwerk, aangebracht op een vlaggendoek, werd als symbolische als start van het seizoen in de nok gehesen. “Ik ben zelf verzot op mosselen”, zegt Meyers. “Mosselen eten zit verankerd in de Belgische eetcultuur. Voor mij is het dus een eer een ode aan de mosselpot te mogen maken. Overigens wist ik niet dat wij Belgen zoveel meer mosselen eten dan de Nederlanders.”

Mosselburger

Om de afzet in Nederland nog wat op te krikken, ontwikkelden fotograaf/kunstenaar Rem van den Bosch en chef Tim Sinke de eerste Zeeuwse Mosselburger. “Ik heb me verbaasd dat wij niet meer doen met mosselen. Het duurzame mosselvlees, is lekker, gezond en komt van heel dichtbij. Een verantwoord alternatief voor vlees. Daarom hebben wij de Zeeuwse Mosselburger ontwikkeld. Een burger die op een broodje in een brasserie, strandtent of bedrijfsrestaurant goed moet gaan scoren, aldus initiatiefnemer.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Terugblik mosselseizoen 2021-2022

Voorman van de Zeeuwse mosselkwekers Addy Risseeuw keek tijdens de opening terug op vorig haar. 2021-2022 was een goed vorig seizoen. “Het totale volume van seizoen 2021-2022 was met bijna 34 miljoen kg en kwekers kregen gemiddeld 2 euro per kg.” Voor het nieuwe seizoen hoopt hij op een vergelijkbaar volume. “De stormen van februari 2022 (Dudley, Eunice en Franklin) kunnen nog een nadelig effect hebben op het komende seizoen, maar misschien nog meer op het seizoen 2023. Veel hangt nu af van de groei die vanaf nu tot eind september plaatsvindt.”

Verduurzaming

De mosselsector gaat fors investeren in duurzaamheid. In 2008 is – met overheid en natuurorganisaties - afgesproken om stap voor stap méér zaad met de invanginstallaties te winnen en minder zaad van de bodem op te vissen. In 2022 zet de sector de stap gezet naar 50 procent reductie van het mosselzaad van de bodem ten opzichte van het verleden. Dat betekent dat minimaal 20 miljoen kg mosselzaad éxtra van de mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s) moet komen vanaf 2023. Om die reden investeren vele kwekers in een uitbreiding van de materialen om zaad van MZI’s te winnen. Het Ministerie van LNV heeft een subsidieregeling afgekondigd waardoor het lijkt dat de kwekers tot ongeveer één derde hiervan (ca. € 2 mln.) aan subsidie kunnen verkrijgen.

Daarnaast investeren de mosselkwekers ook in innovatie. Omdat uitbreiding in de Oosterschelde en Waddenzee niet mogelijk is, wordt de komende jaren in de praktijk getest of kweek buiten de kustlijn in de Voordelta tot de mogelijkheden behoort.

 

Lees ook
Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Vanwege de hoge PFAS-gehaltes in de Westerschelde besloot de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ook metingen uit te voeren in de Oosterschelde. Hieruit blijkt dat consumenten mosselen en oesters uit de Oosterschelde veilig kunnen eten.

Vis in de media - week 29

Vis in de media - week 29

Zeeuwse mosselen, Vissers die ermee stoppen en de toekomst van de visserij in Wieringen. Wat lazen we deze week over de vissector? Een greep uit de media.

Belgische supermarkten voeren mosseloorlog

Belgische supermarkten voeren mosseloorlog

Mosselen zijn een populair product in België. Momenteel woedt er in de Belgische supermarkten een ware prijzenoorlog. Bij verschillende supermarkten liggen de mosselen voor minder dan 3 euro per kilo in het schap.