Veel mosselzaad in Waddenzee en Zeeuwse wateren

mosselen fokken telen zaad

In de Waddenzee worden grote partijen mosselzaad aangetroffen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Waddenunit dat gedaan is in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. Wekelijks meet de Waddenunit hoeveel mossellarven er in het water zitten. Daaruit blijkt dat er op dit moment meer larven in het water zitten dan een aantal jaren geleden. Ook worden regelmatig nieuwe mosselbanken aangetroffen.

Ontwikkeling

Volgens Nico Laros, woordvoerder van de Waddenunit, moet de komende weken worden bekeken hoe het mosselzaad zich verder ontwikkelt. Zijn eerste indruk is echter dat deze partij mosselzaad over twee jaar grote partijen volwassen mosselen oplevert.

Omstandigheden

2012 en 2013 waren slechte jaren met bijna geen mosselzaad. Volgens Laros kunnen mosselbanken alleen groeien onder de goede omstandigheden: een goede temperatuur, genoeg zonlicht, voedsel en de afwezigheid van natuurlijke vijanden.

   
Lees ook
Machinefabriek Bakker wint Duurzaamheidsaward met afbreekbare mosselsokken

Machinefabriek Bakker wint Duurzaamheidsaward met afbreekbare mosselsokken

Machinefabriek Bakker uit Yerseke, producent van mosselverwerkingsapparatuur, is winnaar van de Schelpdier Duurzaamheidsaward. Het bedrijf won de prijs met de volledig afbreekbare mosselsok, gemaakt van biopolymeer. Mosselsokken worden in de hangmosselkweek en bij mosselzaadinvanginstallaties gebruikt om mosselzaad ‘op te sokken’: sokvormige...

Mosselen aan de muur

Mosselen aan de muur

De schelpen van mosselen worden voor van alles gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan schelpenpaadjes, voedselbodem voor oesters, of vocht tegengaan in kruipruimtes. Elly Deurloo maakt van de schelpen panelen. Niet alleen mooi aan de muur, maar ook goed voor de akoestiek. Dat meldt Omroep Zeeland.

Visbar The Good Companion omarmt lokale vis 'Bijvangst staat standaard op ons menu’

Visbar The Good Companion omarmt lokale vis 'Bijvangst staat standaard op ons menu’

Het begon met fish and chips maar inmiddels is de kaart van visbar The Good Companion in Amsterdam flink uitgebreid. Lokale, duurzame en dagverse vis is het uitgangspunt voor ondernemers Niek van den Hoven en Enno Massaro Naast vis uit de Noordzee staat er standaard bijvangst op het menu. Via evenementen maken gasten kennis met de visbar.