Veel mosselzaad in Waddenzee en Zeeuwse wateren

mosselen fokken telen zaad

In de Waddenzee worden grote partijen mosselzaad aangetroffen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Waddenunit dat gedaan is in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. Wekelijks meet de Waddenunit hoeveel mossellarven er in het water zitten. Daaruit blijkt dat er op dit moment meer larven in het water zitten dan een aantal jaren geleden. Ook worden regelmatig nieuwe mosselbanken aangetroffen.

Ontwikkeling

Volgens Nico Laros, woordvoerder van de Waddenunit, moet de komende weken worden bekeken hoe het mosselzaad zich verder ontwikkelt. Zijn eerste indruk is echter dat deze partij mosselzaad over twee jaar grote partijen volwassen mosselen oplevert.

Omstandigheden

2012 en 2013 waren slechte jaren met bijna geen mosselzaad. Volgens Laros kunnen mosselbanken alleen groeien onder de goede omstandigheden: een goede temperatuur, genoeg zonlicht, voedsel en de afwezigheid van natuurlijke vijanden.

   
Lees ook
Project Waddentools - Swimway Waddenzee

Project Waddentools - Swimway Waddenzee

Er bestaan al langere tijd zorgen over de verarmde visstand in de Waddenzee. Het project Waddentools - Swimway Waddenzee moet hier meer inzicht in geven. Het doel is om beheermaatregelen te vinden waarmee de visstand kan worden hersteld. Door een bijdrage vanuit het Waddenfonds kan dit project nu van start gaan.   "We meten al bijna 50 jaar...

Restaurants Philippine kiezen mosselwijn 2019

Restaurants Philippine kiezen mosselwijn 2019

Tijdens een mossellunch in restaurant De Kwaaie in Philippine kozen de zes restaurants van het Zeeuwse plaatsje de mosselwijn van 2019. Dit is de Albariño, Val do Sosego uit Rias Baixas van Herman Wines. Chef Erik de Bruijne in Entree Magazine: “Bij onze lekkere mosselen hoort een mooie wijn. Door de fijne zuren en de mooie frisse afdronk sluit de Albariño...

Mosselkaravaan luidt nieuwe mosselseizoen in

Mosselkaravaan luidt nieuwe mosselseizoen in

In Yerseke is het nieuwe bodemmosselseizoen ingeluid. Eregast Jan Boskamp nam op de Oosterschelde het eerste mandje mosselen aan van de schipper van de YE110. "De kwaliteit is prima; het vleesgewicht bedraagt zo'n 27 procent", aldus Addy Risseeuw van PO Mossel. De eerste bodemcultuurmosselen zijn er een maand eerder dan vorig jaar toen het seizoen op...