MSC-certificatie voor Europeese visserij op horsmakreel in Zuidelijke Grote Oceaan

6 april 2020
Foto: Pixabay

De Europese visserij op de horsmakreel in het zuidelijke deel van de Grote Oceaan heeft een nieuwe stap gezet op het gebied van verduurzaming. Na een onderzoeksperiode van 15 maanden krijgt deze European South-Pacific Jack Mackerel de MSC-certificatie.

Vanaf 26 maart 2020 mag de horsmarkeel (Trachurus murphyi) gevangen door deze internationale visserij het blauwe MSC logo voeren, waaraan consumenten kunnen herkennen dat de visserij duurzaam is en voldoet aan de hoogste internationale standaard voor duurzame visserij. Deze certificering geldt voor vijf jaar, met een jaarlijkse hertoetsing, om te verzekeren dat de visserij tot maart 2025 aan de MSC standaard blijft voldoen.

Parlevliet & Van der Plas groep

Deze Europese visserij bestaat uit drie trawlers uit Duitsland, Litouwen en Polen, met midwater otter trawl tuigage. Deze schepen behoren tot de pelagische vloot van de Parlevliet & Van der Plas groep en het IJslandse bedrijf Samherji HF.

De vloot van drie schepen is actief in het zuid-oostelijke deel van de Grote Oceaan en valt onder het regime van de South Pacific Regional Fisheries Management Organisation (SPRFMO). Ze vangen een toegewezen quotum voor horsmakreel in internationale wateren, buiten de exclusieve economische zones van Chili en Peru, dat wordt aangeland in Talcahuano en San Vicente, in Chili. Het geschatte jaarlijkse quotum is 41.538 tons (2020) of ongeveer 6 procent van de total allowable catch (TAC).

West Afrika

De belangrijkste markten voor deze horsmakreel zijn in West Afrika, vooral Nigeria en ook Angola, waar de vis verder wordt verwerkt (gerookt) door de groothandel.

De visserij draagt actief bij aan het opzetten van vangstafspraken voor de horsmakreel in de Zuidelijke Grote Oceaan, als een van de voorwaarden om de komende vijf jaar gecertificeerd te blijven.

Streven naar duurzaamheid

Rob Banning, Project Manager bij de Parlevliet & Van der Plas Group, stelt: “De P&P Group streeft er naar dat alle visserijen waarin onze schepen betrokken zijn, duurzaam worden gecertificeerd. Dat is onderdeel van ons beleid op de duurzame productie van vis en visproducten. We zijn er trots op dat we nu, in nauwe samenwerking met Samherji, de eerste certificering realiseren van een van onze pelagische visserijen buiten de Atlantische Oceaan. De Europeese Unie heeft belangrijk werk geleverd in het opzetten van een governance structuur voor duurzame visserijen in de Zuidelijke Grote Oceaan, als onderdeel van de “externe dimensie” van het Gemeenschappelijke Visserijbeleid van de EU. Dit is een van de eerste tastbare resultaten van die structuur”.

Hans Nieuwenhuis, Directeur Noord Europa bij de Marine Stewardship Council: “Het bereiken van MSC-certificering is een belangrijke mijlpaal voor de visserij activiteiten van de schepen van Parlevliet & Van der Plas en Samherhji. Dat biedt onafhankelijke erkenning dat de visbestanden goed worden beheerd, en maakt het mogelijk om geloofwaardige duurzaamheidsclaims te maken. MSC-certificering betekent dat het visbestand gezond is, dat de visserij minimale impact heeft op het ecosystem en dat de visserij goed wordt gemanaged.”

 

Altijd op de hoogte blijven?