MSC-certificatie voor vishandel Metz en vismakelaar Poseidon

Vishandel Metz en vismakelaar Poseidon zijn beide MSC-gecertificeerd. MSC laat in een persbericht weten trots te zijn dat beide vishandels nu het MSC-certificaat dragen en er meer MSC-vis beschikbaar komt voor consumenten in Friesland en Groningen.

Vishandel Metz

Vishandel Metz_foto MSC

Vishandel Metz is al 50 jaar een begrip op Ameland en is de meest noordelijke MSC & ASC-gecertificeerde visspecialist in Nederland. Het familiebedrijf groeide uit van een kleine winkel tot een veelzijdige vishandel in Nes en Hollum. De focus ligt op ambachtelijke streekproducten en Noordzeevis die ze zelf direct van de afslag inkopen. Eigenaar Hendrik Metz: “Ik vind het belangrijk dat ik zelf het goede voorbeeld geef en daarom staat duurzaamheid in alle vormen bij mij hoog in het vaandel. Zo wekken wij zelf onze energie op en gaat ons transport via elektrische auto’s. De oesters worden zelfs met de fiets opgehaald. Voor mij is het dan ook een logische stap dat wij MSC-gecertificeerd zijn en meehelpen overbevissing tegen te gaan.”

Vismakelaar Poseidon

Vismakelaar Poseidon_foto MSC

Vismakelaar Poseidon is de eerste ASC & MSC-gecertificeerde viswinkel in Groningen. Ze staan vooral bekend om hun marktkraam. Iets minder bekend is dat ze duurzame vis leveren aan verschillende horeca locaties en evenementen, zoals de oesterfeesten en haringwedstrijden in de stad en omgeving. Voor de eigenaar Raymond Weessies is deze certificering een logische stap in hun aanpak van duurzaam ondernemen. “Wij staan voor kwaliteit, service en diversiteit. Onze focus ligt op ambachtelijke streekproducten en Noordzeevis die we zelf inkopen direct van de afslag. We zijn een echt familiebedrijf, al sinds 1972 en we willen heel graag ons bedrijf doorgeven aan onze kinderen.”

Vorig jaar bezocht onze redactie Vismakelaar Poseidon. Lees het artikel terug in Vismagazine 1-2021 of online.

Naar het artikel

MSC-certificatie

Inmiddels zijn er in Nederland meer dan honderd soorten vis MSC-gecertificeerd, waardoor het voor een visspecialzaak ook makkelijker wordt om een gevarieerd aanbod van duurzame MSC-gecertificeerde vis aan te bieden. Populaire vissoorten zijn onder andere: tong, schol, haring, zalm en schelpdieren zoals mosselen, oesters en kokkels (zie het overzicht van beschikbare soorten op de website van MSC).

Duurzame visserij volgens MSC

Kort samengevat is een visserij volgens MSC duurzaam wanneer minder vis uit de zee wordt gehaald dan nodig is om de volgende generatie van dat visbestand weer op hetzelfde niveau te brengen. Duurzame visserij volgens deze standaard betekent meer dan alleen de instandhouding van een visbestand. De MSC-standaard is de meest gehanteerde definitie van duurzame visserij wereldwijd en is samen met visserijexperts, wetenschappers en natuurbeschermingsorganisaties ontwikkeld. Het MSC-programma omvat drie principes: het instandhouden van gezonde visbestanden; de visserij heeft minimale effecten op het mariene ecosysteem; en er is sprake van goed management, regulering en toezicht.   

MSC-traceerbaarheidsstandaard

Naast de MSC visserij standaard is er ook de MSC-traceerbaarheidsstandaard. Het MSC-keurmerk waarborgt de traceerbaarheid hiervan, van oceaan tot op het bord. Die ketentransparantie is ook van belang voor de visspecialist en de consument. Consumenten die het bekende MSC-keurmerk zien, kunnen erop vertrouwen dat de vis ook echt uit een duurzaam beheerde visserij komt.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Werken in de viswinkel tijdens hittegolf

Werken in de viswinkel tijdens hittegolf

Volgens meteorologen lopen de temperaturen deze week hoog op en krijgen we waarschijnlijk te maken met een hittegolf. Ook vishandelaren moeten hier rekening mee houden. Welke maatregelen kan de visspecialist nemen?

Vis in de media - week 31

Vis in de media - week 31

Onbegrip bij vissers om verlies visrechten, Vishandel Plugge stopt na bijna 100 jaar en de paling in het onderwaterpark van Amsterdam. Wat lazen we de afgelopen week over de visbranche? Een greep uit de media.

Inflatie ligt boven 10 procent

Inflatie ligt boven 10 procent

Voor het eerst sinds september 1975 ligt de inflatie boven de 10 procent. Afgelopen maand steeg deze naar 10,3 procent ten opzichte van juli 2021. Deze stijging wijt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met name aan de prijsontwikkelingen van energie en woninghuur.