MSC licht certificaat garnalenvisserij toe op kotter

MSC garnalenkotter (1)-kl

Sinds december 2017 draagt de garnalenvisserij het MSC keurmerk. Om dit toe te lichten nam de certificeringsorganisatie genodigden mee op een garnalenkotter vanuit Den Oever. Op de WR54 van garnalenvisser Erik Rotgans waren vertegenwoordigers van partijen aanwezig die betrokken waren bij de certificering. Onder hen Johan Nooitgedagt van de Vissersbond, Josien Steenbergen van de WUR, Barbara Schoute van Natuurmonumenten en Wilbert Schermer Voest van het ministerie van LNV. De aanwezigheid van zowel ngo's, wetenschap, overheid, visserij- én natuurorganisaties duidt op de enorme inspanning en samenwerking die is geleverd voor deze certificering.

Beperkt vissen

Johan Nooitgedagt, vice-voorzitter van de Coöperatieve Visserij Organisatie: “Om MSC-certificering te behalen en te behouden vist de garnalenvloot nu met netten met een grotere maaswijdte, gebruikt ze een extra zeefnet, maken de vissers minder visuren en registreren ze de bijvangst.” Bedoeling was dat er daadwerkelijk gevist zou gaan worden, maar dat ging niet door. Erik Rotgans mag in twee weken tijd slechts 72 uur vissen, dat is afgesproken i.v.m. de kou. Er zijn weinig garnalen. De garnaal  plant zich snel voort en groeit ook snel, dus wellicht dat met de voorspellingen van warmer weer deze week het spoedig beter gaat. Johan Nooitgedagt benadrukte dat vooral de samenwerking tussen Nederland, Denemarken en Duitsland moeizaam verlopen was. "We moeten het samen doen en iedereen moet meedoen. Dat is nog niet het geval."

Lang traject

Mieke Snoek en Hans Nieuwenhuis van MSC gingen in op het lange traject wat de garnalenvisserij heeft doorlopen voordat certificering eindelijk een feit was. In 2004 werd al begonnen met het traject. Voor de garnalenvisserij geldt geen quotum zoals voor schol en tong. Maar MSC eist wel een gezond bestand. Josien Steenbergen van Marine Research bij de WUR benadrukt dat er veel ideeën en initiatieven uit de garnalensector zelf zijn gekomen. "Dat is best bijzonder". Zo zijn er afspraken gemaakt door de garnalenvissers : een grotere maaswijdte, gebruik van een extra zeefnet, het maken van minder visuren en het registreren van bijvangst.

Wilbert Schermer Voest van LNV gaf aan binnen zijn ministerie te werken aan het opstellen van een kennisagenda en het bevorderen van de samenwerking tussen overheid en ngo's. Hij hoopt dat andere landen zullen aanhaken.

Het MSC-certificaat is vijf jaar geldig, waarbij jaarlijks controles plaatsvinden.

 
Lees ook
Vijf redenen om voor MSC-certificering te kiezen

Vijf redenen om voor MSC-certificering te kiezen

Sinds de zomer 2019 werkt Jan van Keulen voor MSC. Zijn missie is om visspecialisten die kiezen voor duurzaamheid te ondersteunen en zorgen dat MSC een positief onderdeel wordt van de bedrijfsvoering. Hij geeft vijf redenen om voor MSC-certificering te kiezen.

Visserijquota 2020 vastgesteld

Visserijquota 2020 vastgesteld

De Europese visserijministers en de Europese Commissie bereikten woensdagochtend 18 december in Brussel een akkoord over het visserijquotum voor 2020. Voornamelijk tong en schol – belangrijke commerciële soorten voor de Nederlandse vloot – ontwikkelen zich gunstig. Het kabeljauwquotum is drastisch verlaagd.

MSC investeert in de visspecialist

MSC investeert in de visspecialist

Op de Visbeurs in Spakenburg konden mensen al kennis maken met Jan van Keulen, die sinds de zomer voor MSC werkt. Zijn missie is om visspecialisten die kiezen voor duurzaamheid te ondersteunen en zorgen dat MSC een positief onderdeel wordt van de bedrijfsvoering. De administratie en regels om aan de MSC standaard te voldoen zijn eenvoudiger gemaakt...