MSC stelt beoordeling en certificering 6 maanden uit vanwege Covid-19

6 april 2020

Vanwege Covid-19 biedt MSC verschillende visserijen een automatische verlenging van zes maanden aan op de gebruikelijke termijn voor MSC-evaluaties en -certificeringen. “Deze aanpassing laat zien voor welke grote uitdagingen de wereldwijde vis-, schaal- en schelpdierindustrie staat, sinds de corona pandemie is uitgebroken”, staat op de website te lezen.

De maatregel is per 27 maart ingegaan. De termijnen voor de beoordeling van de visserij, met inbegrip van de audits, de levering van de voorwaarden en de certificeringen worden vanaf 27 maart automatisch met zes maanden verlengd. Als visserijpartners liever door willen gaan met audits op afstand en bestaande tijdschema's, is dit mogelijk. Hierbij staan haalbaarheid en de reeds gemaakte afspraken met de auditors voorop.

Bedrijven in de toeleveringsketen met een MSC traceerbaarheidscertificaat kunnen de audits nog steeds op afstand laten uitvoeren. Als dit niet mogelijk is vanwege de gevolgen van Covid-19 dan kunnen ook deze certificaten met 6 maanden verlengd worden.

Het MSC-team neemt de komende dagen contact opnemen met visserijen, auditors en partners in de duurzame toeleveringsketen voor vis-, schaal- en schelpdierproducten. Andere MSC-activiteiten, zoals het verlenen van vergunningen voor producten, blijven gewoon plaatsvinden.

Ontregeling van de sector

Het besluit van MSC is een reactie op de enorme ontregeling waar de sector mee kampt. Eerder besloot MSC al om visserijen en houders van het Chain of Custody certificaat op afstand te laten controleren. Door de reisbeperkingen en adviezen rond volksgezondheid waren bezoeken ter plaatsen moeilijk of zelfs onmogelijk.

"Dit is een buitengewoon moment in de geschiedenis, ongekend in de moderne tijd. MSC is zich er terdege van bewust dat veel van onze partners voor enorme uitdagingen staan. Voor sommigen kan het een kwestie van overleven zijn. Hoewel de regionale situatie varieert, zijn de toeleveringsketens verstoord, in sommige gevallen gebroken. Veel fabrieken zijn gesloten en veel schepen liggen vastgebonden. Het management richt zich terecht op het reageren op de crisis. MSC wil doen wat het kan om onze partners te ondersteunen in deze uitzonderlijk uitdagende tijden. Daarom hebben we deze nieuwe maatregel genomen."

Bron: MSC

Altijd op de hoogte blijven?