‘Nadruk op convenienceproducten’

27 april 2022 Xandra Veltman

Vis moet goed worden verpakt, van transport tot op het bord. Grondstof­prijzen zijn echter gestegen en verpakkingsmateriaal is schaarser. Ook verduurzaming is een hot issue. De verpakkingsindustrie denkt met de vissector mee. Vandaag het laatste deel van deze rondvraag met Ronald Roy van Verbufa.

Ronald Roy werkt vijftien jaar als Sales Director bij Verbufa uit Amersfoort. “We leveren al 67 jaar machines van Handtmann, Inotec, Laska, Fessmann, Glass, Garos en Baader. Ook ontwikkelen en produceren we diverse Verbufa snij-, en vormmachines en doseerapparatuur. In het begin voor de vlees- en vleeswarenindustrie, tegenwoordig ook steeds nadrukkelijker voor visverwerkers. Als architect en trendsetter van foodoplossingen denken we niet in machines, maar in oplossingen. Het product van de klant staat centraal en daar bouwen we een machine omheen. Denk bijvoorbeeld aan machines om vis te roken, machines om mosselen te marineren of om vissalade en -worst te maken. De nadruk ligt, ook in de visbranche, steeds vaker op convenienceproducten. Daarbij besteden we veel aandacht aan de manier waarop producten verpakt gaan worden en zorgen we dat onze apparatuur daar naadloos op aansluit. Het gaat daarbij om allerlei soorten verpakkingen, zoals skinpack-, dieptrek- en topsealverpakkingen, blikjes, aluschaaltjes, folieverpakkingen, plastic zakken en emmers in allerlei maten.”

Duurzame samenwerking

Verbufa heeft alleen voor kwalitatieve en duurzame A-merken gekozen. Roy: “Dat betekent dat we veelvuldig contact hebben met verpakkingsspecialisten die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Daarin zijn we onafhankelijk. We werken bijvoorbeeld met Multivac, Sealpack, Mondini, Tramper, Jasa, GEA, GKS, Skillpack, enzovoort. Dit is altijd afhankelijk van de wensen van de klant, het soort product en machine.” Qua inkoop zijn we dikwijls niet de goedkoopste, maar prijs is niet altijd de belangrijkste afweging voor ondernemers. Die kijken doorgaans vooral naar zaken als duurzaamheid, exclusiviteit, productiviteit, betrouwbaarheid, service en know-how.” Naast Nederland timmert Verbufa, via moederbedrijf Handtmann, internationaal flink aan de weg. In de Benelux worden onder andere rookkasten, injectors en tumblers geleverd, net als machines om te separeren en emulgeren. Verbufa biedt klantspecifieke oplossingen om producten te vormen en doseren. Op 1 april is het een jaar geleden dat het Duitse bedrijf Handtmann het Nederlandse familiebedrijf Verbufa overnam. “Deze integratie maakt beide partijen sterker. Handtmann is net als Verbufa een familiebedrijf en beide bedrijven zijn al ruim 55 jaar aan elkaar ver­bonden.”

Dit was het laatste deel van de rondvraag 'De vis wordt steeds duurzamer verpakt'. Lees hier deel 1deel 2 en deel 3 terug. Deze rondvraag komt uit Vismagazine 2-2022. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af.

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?