Najib Amhali neemt eerste Oosterscheldekreeft in ontvangst

26 maart 2021 Redactie Vismagazine
Foto: United Fish Auction

Cabaretier Najib Amhali nam donderdag 25 maart de eerste Oosterscheldekreeft in ontvangst. De opbrengst van 5.000 euro ging naar de Stichting Sawasdee. Kreeftenvissers en -handelaren zijn ondanks corona optimistisch over het tot 15 juli lopende kreeftenseizoen.

Donderdagochtend werd de eerste kreeft naar bovengehaald. Normaalgesproken volgt daarna een grote Amerikaanse veiling van de eerste kreeft. maar vanwege corona kon deze, evenals in 2020, niet doorgaan. Toch had de visafslag Colijnsplaat - onderdeel van United Fish Auctions - een manier gevonden voor een substantiële donatie van 5.000 euro aan Sawasdee. Gedurende het seizoen van de Oosterscheldekreeft moet een apart fonds nog meer geld bijeenbrengen dit goede doel.

Goede doel

"Corona mag er niet toe leiden dat wij geen oog meer hebben voor de problemen van kinderen in andere delen van de wereld," zei cabaretier Najib Amhali met de eerste Oosterscheldekreeft in de hand. "Sawasdee heeft prachtige scholingsprojecten in Cambodja die kinderen daar echt een betere toekomst geven. Mooi dat wij dankzij de start van het kreeftenseizoen hen een welbestede gift kunnen doen." Amhali kreeg de kreeft uit handen van Hans van Geesbergen, vicevoorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. "De Oosterscheldekreeft is een prachtig product. De zoetige smaak en de fijne malse structuur plaatsen deze kreeft echt boven alle andere kreeftsoorten." 

Veiling

Initiatiefnemer van de schenking aan Sawasdee is visafslagdirecteur Johan van Nieuwenhuijzen. "De veiling van de eerste Oosterscheldekreeft is een belangrijk onderdeel van de start van het seizoen. Wij willen die traditie - zij het vanwege corona aangepast - overeind houden. Met elkaar samenkomen is nu niet mogelijk, maar wij schenken wel een bedrag aan Sawasdee. Gedurende het seizoen verwachten wij via meerdere initiatieven extra donaties." 

Initiatieven 

Eén van die spontane initiatieven komt van Richard Snijder. Vanuit zijn visrestaurant en viswinkel de Heerenkeet in het Zeeuwse Kerkwerve organiseert hij tot Koningsdag onder al zijn klanten een loterij. De opbrengst daarvan komt geheel ten goede aan Sawasdee. Reden voor Najib Amhali om juist deze Zeeuwse ondernemer de eerste Oosterscheldekreeft van 2021 te overhandigen.

Kreeftenvissers optimistisch

Ondanks de sluiting van de restaurants in Nederland en België, kijken kreeftenvissers, groothandelaren en restaurateurs verwachtingsvol uit naar het komend kreeftenseizoen. Restaurant thuis-concepten en verkoop aan particulieren via de visspeciaalzaken moeten net als vorig jaar helpen om de afzet op niveau te houden.

Bijna 40 kreeftenvissers beginnen vandaag aan hun seizoen dat 15 weken duurt. Op de Oosterschelde en de Grevelingen wordt op de Zeeuwse kreeft gevist. Kreeftenvisser Gerrie van den Hoek: "De voortekenen voor de vangst zijn goed. Wij verwachten dat veel Oosterscheldekreeften onze korren zullen inwandelen.” Over de belangstelling van de consument maakt hij zich geen zorgen. “De liefhebbers kijken er echt naar uit om weer Oosterscheldekreeft te kunnen eten. Hetzij via thuisbezorging vanuit restaurants of door de kreeft zelf te bereiden. Uiteindelijk is dat laatste heel eenvoudig. In tien minuten staat de kreeft op tafel."

Stichting Sawasdee

Stichting Sawasdee, die haar oorsprong in Zeeland heeft, is al decennialang actief in Cambodja en Thailand. Drijvende kracht achter de stichting is de bevlogen Zeeuwse oud-ondernemer Hector Loontjens, die samen met zijn vrouw meer dan 40 jaar geleden zelf twee kinderen uit Thailand adopteerde. Sinds die tijd is het Loontjens’ levenswerk om kansarme kinderen – aanvankelijk in Thailand en nu in Cambodja - via onderwijs een menswaardig bestaan te bieden. Sawasdee geeft hen gratis basisonderwijs en faciliteert ook gericht beroepsonderwijs. De donatie ter gelegenheid van het kreeftenseizoen gebruikt de stichting om een recent opgezette school voor agrarisch beroepsonderwijs in Cambodja verder uit te breiden. Nu is reeds een proefboerderij met rijstbouw, groente- en fruitteelt, veehouderij en visvijvers gerealiseerd, maar de ambities reiken verder

Altijd op de hoogte blijven?