NAPA en MSC: Stop overbevissing noordoostelijke Atlantische Oceaan

20 oktober 2022

North Atlantic Pelagic Advocacy Group (NAPA) en Marine Stewardship Council (MSC) doen een oproep om de overbevissing van de pelagische bestanden in de noordoostelijke Atlantische Oceaan tegen te gaan. “Deze overbevissing kan niet langer zo doorgaan.”

In de noordoostelijke Atlantische Oceaan wordt volgens NAPA en MSC consequent meer pelagische visbestanden gevangen dan wetenschappers adviseren. De organisaties waarschuwen dat overbevissing het ecosysteem uit balans kan brengen met gevolgen voor het milieu, visserij, consumenten en de toeleveringsketen.

Opschorting MSC-certificering

MSC schortte in 2019 en 2020 de certificering voor makreel, haring en blauwe wijting op vanwege "slecht bestuur en ontoereikend beheer". Daarnaast verloor blauwe wijting ook nog eens de MarinTrust-certificering. "Dat was het waarschuwingssignaal dat er maatregelen genomen moeten worden", aldus NAPA en MSC. "Het is nu 2022 en er zijn nog geen concrete stappen genomen." Het is volgens de organisaties een puur politieke kwestie en ze roepen dan ook de visserijministers op om in actie te komen.

“De wetenschap is duidelijk”, zegt Erin Priddle van MSC Noord Europa, “duurzame, goed beheerde visserijen bieden de beste kans op het veiligstellen van economische en ecologische zekerheid op lange termijn. We dringen er daarom bij landen op aan om nationale belangen opzij te zetten en zich te verplichten tot het veiligstellen van op wetenschap gebaseerde langetermijnovereenkomsten voor de pelagische bestanden in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan tijdens de jaarlijkse onderhandelingen in 2022. Wereldwijde uitdagingen – zoals klimaatverandering en politieke instabiliteit – kunnen het bereiken van een overeenkomst moeilijker maken, maar deze convergerende kwesties benadrukken ook de dringende noodzaak om de toekomstige gezondheid van deze bestanden veilig te stellen door vooruitgang te boeken met een quotashare-overeenkomst in overeenstemming met wetenschappelijk advies.”

Bron: MSC

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?