Nationale Haringdag in Spakenburg

Vismagazine_ Nationale Haring dag

De verkoop van de Hollandse Nieuwe is officieel gestart. Daarom vond 13 juni de eerste Nationale Haring Dag plaats. De Nationale Haring Dag is onderdeel van de Nationale Haringcampagne, een initiatief van brancheorganisaties Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) en de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV).

Nationale Haring Dag

De eerste Nationale Haring Dag vond plaats in Spakenburg. Dit vissersdorp volledig in het teken van haring. De musea openden gratis hun deuren,  de grootste haringparty vond plaats op het Spuiplein, vishandelaren deelden de nieuwe haring uit, er was een proeverij van recepten met haring en muziek. Ook gingen twintig botters met elkaar de strijd aan in een heuse botterrace. Felix Wilbrink, culinair verslaggever van de Telegraaf voer mee en deed verslag.

Veiling vaatje Hollandse Nieuwe

Om 17.30 vond de veiling van een vaatje Hollandse Nieuwe plaats. Karel van den Heuvel van het Versplatform verzorgde een spannende Amerikaanse veiling tijdens de Nationale Haringdag in Spakenburg, Bram van Diermen won de bieding. De opbrengst van 10.000 euro ging naar de Stichting Dupan ten behoeve van een duurzaam herstel en instandhouding van de palingstand in de Nederlandse binnenwateren. Bekijk hier de veiling.

Nationale Haringtest

Een ander onderdeel van de Nationale Haringcampagne is de nieuwe Nationale Haringtest. In deze test bepaalt de consument de lekkerste haring per provincie. De eerste ronde startte tegelijk met het haringseizoen. Vanaf 13 juni kunnen consumenten online hun stem uitbrengen op hun favoriete visspecialist. Per provincie plaatsen maximaal zes winkels of wagens zich voor de tweede ronde. In deze ronde neemt gecertificeerd onderzoeksbureau Mobiel Centre op locatie een uitgebreid smaakonderzoek af onder consumenten. De provinciewinnaars worden bekend gemaakt op een groot slotevent in september.

Nationale Haringonderzoek

Tijdens dit slotevent publiceren CVAH en VNV ook de resultaten van het Nationale Haringonderzoek. De gegevens die onderzoeksbureau Mobiel Centre in de tweede ronde van de Nationale Haringtest verzamelt worden gebruikt om een antwoord te vinden op vragen als “Hoe eet de Nederlander zijn haring het liefst?” en “Welke verschillen in smaakvoorkeuren zien we per provincie?”.

Lees ook
Adriaan van Moort nieuwe voorzitter VNV

Adriaan van Moort nieuwe voorzitter VNV

Adriaan van Moort wordt de nieuwe voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV). Dit gebeurde tijdens de Algemene Ledenvergadering op maandag 11 november in Rijswijk. De leden van deze brancheorganisatie stemden unaniem in met de voordracht van Van Moort.

Winnaars Nationale Haringtest 2019 bekend

Winnaars Nationale Haringtest 2019 bekend

Op 7 oktober maakten de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) en de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) op de Visbeurs in Spakenburg de twaalf provinciewinnaars bekend van de Nationale Haringtest 2019. Daarnaast werden de resultaten van het Nationaal Haringonderzoek 2019 gepresenteerd.

Het ondernemen zit Johnny Plat in het bloed

Het ondernemen zit Johnny Plat in het bloed

Johnny Plat was onlangs een van de finalisten tijdens de tweede editie van de nieuwe Nationale Haringtest. De 27-jarige ondernemer runt in zijn eentje zowel een standplaats in Meppel als een winkel in Zwartsluis. Daarnaast is Vishandel J. Plat in het zomerseizoen met een viskar ook te vinden in Belt-Schultsloot en op diverse jaarmarkten.