Nederland wint PalingbokAAL

paling bokaal_bianca

De culinaire interland tussen Nederland en België om de eerste PalingbokAAL, op 17 september tijdens de horecabeurs Gastvrij Rotterdam, is een nipte overwinning voor het Nederlandse team geworden. SVH Meesterkok en Paling-Patron Michel van der Kroft (van tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje, Harderwijk) gaf de doorslag met een consommé van gerookte paling, haringkuit, gebrande makreel, gepocheerde kweepeer en bloemkool. Opdracht was het bereiden van drie amuses en drie gerechten met duurzame paling met Eal Stewardship Fund-keurmerk. De wedstrijd wasgeorganiseerd door Gastropedia , Euro Toques en Stichting Dupan.

Felix Wilbrink

De culinaire vakjury stond onder leiding van Telegraaf-journalist Felix Wilbrink. De jury was enthousiast over de consommé, getrokken van het vel en de graten van de gerookte paling. “Heel duurzaam”, aldus Van der Kroft die samen met Marco van der Wijngaard (’t Amsterdammertje, Loenen aan de Vecht) en Reinaud Kloprogge (La Rive, Amsterdam) het Nederlandse koksteam vormde. Voor België traden Jo Grootaers (Altermezzo, Tongeren), Nils Delvaux (Café d’O, Sint Amands) en Dennis Broeckx (Under The Palmtrees, Antwerpen) aan.

 
Lees ook
Aantal jonge palingen stijgt

Aantal jonge palingen stijgt

De dalende trend van de palingstand is gestopt en het aantal jonge palingen stijgt significant. Dat stellen palingwetenschappers in het vandaag verschenen adviesrapport van ICES, de International Council for the Exploration of the Sea. Eerder meldde Dupan al dat de organisatie grote hoeveelheden paling bij de waterkrachtcentrales van Alphen in de Maas...

DUPAN: Enorme hoeveelheden palingen op grote rivieren

DUPAN: Enorme hoeveelheden palingen op grote rivieren

Bij de waterkrachtcentrales van Alphen in de Maas en Maurik in de Rijn, is de afgelopen anderhalve maand een grote hoeveelheid van 4.500 geslachtsrijpe, veelal een meter lange, 10 cm dikke palingen opgevangen.

Finale Oyster Opening World Cup in Rotterdam

Finale Oyster Opening World Cup in Rotterdam

De Oysters Opening World Cup komt naar Nederland. Op maandag 23 september vindt de grote finale van deze competitie plaats tijdens Gastvrij Rotterdam. Hier gaan de vierentwintig snelste en beste oesterstekers de strijd aan om de titel 'beste van de wereld'.