Nederlanders eten vlees en vis uit gewoonte

Vlees en vis_pixabay

Foto: Reinhard Thrainer via Pixabay

Veel Nederlanders eten vlees en vis uit gewoonte. Ze zijn het van huis uit gewend of degene die kookt maakt gerechten met vlees of vis. Zes op de tien Nederlanders omschrijft zichzelf als vleeseter. Dat blijkt uit de jaarlijkse Vegamonitor van Natuur & Milieu.

“Het onderzoek laat zien dat het doorbreken van gewoontes ontzettend moeilijk is”, zegt Dorien Ackerman, directeur campagnes Natuur & Milieu. “Ondanks campagnes en hoeveelheid goede vleesvervangers zijn Nederlanders niet of nauwelijks minder vlees gaan eten. Het is nu aan de supermarkten en overheid om te zorgen dat er niet meer gestunt wordt met vlees en dat vlees een echte prijs, inclusief milieuschade, krijgt.”

Gemiddeld eten Nederlanders 5,4 dagen per week vlees of vis. Voor slechts een minderheid is gezondheid het belangrijkste motief dit te blijven eten. De belangrijkste reden om vlees of vis te eten is omdat ze het van huis uit gewend zijn. Dit geldt voor 85 procent van de respondenten. Daarnaast eten ze dit regelmatig de eigen familie (71  procent) of met vrienden (64  procent). Een andere belangrijke reden is dat degene die kookt vlees of vis gebruikt in de maaltijden. 54  procent geeft deze reden.

Een derde van de respondenten staat positief tegenover het eten van minder vlees of vis. De belangrijkste beweegredenen zijn het milieu (40  procent) en ‘het is niet meer van deze tijd’ (26  procent). Ongeveer 3 op de 10 Nederlanders omschrijft zichzelf als flexitariër en eet minimaal één dag per week geen vlees.

De Vegamonitor 2021 werd uitgevoerd door Kantar. Het onderzoek bestond uit een online vragenlijst, die door 999 respondenten werd ingevuld. Het complete onderzoek is te downloaden op de website van Natuur&Milieu.

Dossiers
Lees ook
Novish ziet kansen op de markt voor plantaardige vis

Novish ziet kansen op de markt voor plantaardige vis

Is er een markt voor plantaardige vis? Maiko van der Meer lanceerde twee jaar geleden met twee collega’s Novish, het eerste volledig plantaardige visbedrijf van Europa. Tijdens Food Technology vertelt hij over de ontwikkeling van visvervangers en de lessen die hij daar in de afgelopen twee jaar van leerde.

Vivera lanceert plantaardige zalmfilet

Vivera lanceert plantaardige zalmfilet

Vivera lanceerde tijdens de Nationale Week zonder Vlees & Zuivel (7 tot en met 13 maart) plantaardige zalmfilet. Tarwe-eiwitten vormen de basis van dit nieuwe product, dat volgens de makers het ‘zalmgevoel’ nabootst.

Tweede plaats KVK Innovatie Top 100 voor Schouten Europe

Tweede plaats KVK Innovatie Top 100 voor Schouten Europe

Schouten Europe behaalde met de plantaardige tonijn de tweede plaats in de KVK Innovatie Top 100. De Brabantse producent en ontwikkelaar van vlees- en visvervangers moest alleen Grown.bio dat een duurzaam alternatief voor piepschuim produceert voor zich laten.