Nederlands-Duits onderzoek selectiviteit garnalenvisserij

150702 Lenger overgomen door Heiploeg garnalen

Nederlandse en Duitse onderzoekers werken samen in het onderzoek naar selectiviteit in de garnalenvisserij. Maandag 11 september vertrekt het Duitse onderzoeksschip Solea om onderzoek naar nieuwe netontwerpen te doen. Twee netontwerpen van Kees van Eekelen (WR 189) zullen getest worden.

De nieuwe netontwerpen moeten de selectiviteit in de garnalenvisserij bevorderen. In de ontwerpen van Van Eekelen zit een grid waardoor te kleine garnalen moeten kunnen ontsnappen uit het net. De opvarenden gaan proberen om met onderwatercamera’s opnames te maken van het net. Of dit lukt is afhankelijk van de weersomstandigheden.

Garnalenpuls

Twee weken later vaart de Solea opnieuw uit. Tijdens deze vaart wordt de garnalenpuls onderzocht. De onderzoekers kijken naar de optimale instellingen van het tuig voor een goede vangst met minimale discards.

Het onderzoeksschipschip Solea wordt beschikbaar gesteld door het Duitse Thünen instituut. Het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Vissersbond dragen financieel bij om de Nederlandse deelname mogelijk te maken. Pieke Molenaar van Wageningen Marine Research begeleidt het wetenschappelijke onderzoek naar de ontwerpen in samenwerking met collega’s van het Duitse Thünen Instituut.

Bron: Vissersbond

Lees ook
Vissers sluiten zich aan bij boerenprotest

Vissers sluiten zich aan bij boerenprotest

Niet alleen de boeren gaan woensdag 19 februari naar Den Haag. Ook de vissers komen, laat EMK weten. "Vissers komen ernstig in de knel door de industrialisatie op zee met 22.500 windmolens en natuurorganisaties die daarbovenop met zeereservaten natuurcompensatie afdwingen", staat te lezen in het persbericht van EMK.

Vissen garnalenvissers te veel op de Waddenzee?

Vissen garnalenvissers te veel op de Waddenzee?

Garnalenvissers hebben de afgelopen jaren veel meer gevist in beschermde natuurgebieden dan volgens hun vergunning mocht. In de Waddenzee en de Noordzeekustzone mochten ze maximaal 130.000 uur vissen, het werd zowel in 2017 als 2018 meer dan 200.000 uur. Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van de NOS.

Visserij uit bezorgdheid over containerramp OOCL Rauma

Visserij uit bezorgdheid over containerramp OOCL Rauma

De kottervissers verenigd in de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO), het Nationaal Overleg Visafslagen (NOVA) en de Visfederatie reageren bezorgd op het incident waarbij het containerschip OOCL Rauma op 11 en 12 februari 2020 zeven containers verloor boven de Waddeneilanden. “Ronddobberende containers hebben een enorme impact op de veiligheid van...