Nederlands Kampioenschap Oestersteken

BRUINISSE-OESTER

De vijfde editie van het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken vindt op maandag 11 september plaats in brasserie “De Vluchthaven” te Bruinisse. Deze wedstrijd is de Nederlandse voorronde voor het wereldkampioenschap oestersteken. Dat gaat op zaterdag 23 september plaatsvinden tijdens het Ierse Galway International Oyster Festival. Donderdag 21 september wordt het Belgisch- Nederlands oesterseizoen officieel geopend.

Oestersteken is het zo snel en zorgvuldig mogelijk openmaken van oesters. De snelheid spreekt voor zich. Bij de zorgvuldigheid wordt erop gelet dat er geen schelpgruis in de oester terecht komt.

Nederlands Kampioenschap

De Nederlandse kandidaten moeten tijdens de eerste ronde in zo’n een kort mogelijke tijd 25 stuks Platte Grevelingen Oesters op correcte wijze openen. De winnaars van de eerste ronde moeten tijdens de finale opnieuw 25 stuks Platte Grevelingen Oesters opensteken.

De jury in Bruinisse beoordeelt de deelnemers op het openen van de oesters. Deelnemers kunnen pluspunten verdienen als de oester volledig geopend en consumptie gereed is. Wanneer het oestervlees is beschadigd of er gruis/schilfers achterblijven ontvangt de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten is de snelste tijd doorslaggevend.

De winnaar van het Nederlands Kampioenschap mag Nederland vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap. Dit kampioenschap wordt dit jaar voor de 63e keer in het Ierse Galway georganiseerd. De Nederlandse winnaar reist op zaterdag 23 september naar Galway af. De reis wordt verzorgd door Krijn Verwijs Yerseke B.V.

Programma

  • Het programma van maandag 11 september in Bruinisse:
  • 16.00 uur   Ontvangst deelnemers + briefing
  • 17.00 uur   Voorrondes NK
  • 17.30 uur   Finale
  • 18.00 uur   Oester en wijn proeverij met medewerking van ondermeer Edwin Vinke en Wouter Kik van restaurant de Kromme Watergang uit Hoofdplaat en Pepijn Schmeink van restaurant Dertien uit Rotterdam
  • 18.30 uur   Walking dinner met muziek

Inschrijven

Inschrijven voor het Nederlands Kampioenschap kan via: info@devluchthaven.nl of brasserievluchthaven@gmail.com. Kandidaten die zich inschrijven voor deze wedstrijd zijn vaak professionals, werkzaam in de horeca, visserij en visverwerkende bedrijven. Een voorwaarde voor deelname is dat de kandidaten beschikbaar moeten zijn om in het weekend van 23 september naar het Ierse Galway af te reizen.

Krijn Verwijs Yerseke B.V. (leverancier van Premier schaal- en schelpdieren) en Brasserie de Vluchthaven organiseren gezamenlijk het Nederlands Kampioenschap Oestersteken.

Meerdere kampioenschappen

Wereldwijd zijn er twee organisaties die zich bezig houden met het wereldkampioenschap oestersteken. Dat zijn Oyster Opening World Cup in Malmö (Zweden) en die van Galway International Oyster Festival (Ierland). In Zweden wordt dit evenement pas de afgelopen zeven jaar georganiseerd. Daarentegen organiseert Galway het kampioenschap dit jaar voor de 63ste keer en heeft daarmee de grootste prestige.

   
Lees ook
Zevende editie Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken

Zevende editie Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken

Brasserie “De Vluchthaven” en Krijn Verwijs Yerseke B.V. organiseren op maandag 16 september samen het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken. Drie dagen later, op 19 september, wordt het oesterseizoen officieel geopend.

DZM steekt oude producten in nieuw jasje

DZM steekt oude producten in nieuw jasje

DZM en de Seafood Steam Group zijn bezig met de snel groeiende business van scheermessen. Ook presenteren zij een uniek mosselconcept.

Oestervereniging wil verbod op oesterrapen particulieren

Oestervereniging wil verbod op oesterrapen particulieren

De Nederlandse Oestervereniging wil een verbod op het oesterrapen door particulieren. Voorzitter Kees van Beveren vindt dat alleen kwekers oesters mogen rapen. Zij controleren de kwaliteit van het water en oesters. Particulieren doen dit niet, terwijl de consumptie van een foute oester gevaarlijk kan zijn. Dat meldt RTL Nieuws. Regels voor oesterrapen...