Nederlandse en Franse vissers bundelen krachten tegen windparken op zee

windpark op zee_pixabay

Foto: Pixabay

Nederlandse en Franse vissers trekken samen op in de strijd tegen windparken op zee. Vertegenwoordigers van zowel Nederlandse en Franse visserijorganisaties kwamen naar Brussel om hun bezwaren tegen de windmolenparken aan te kaarten. Dat meldt Visserijnieuws.

Job Schot en Dirk Kraak kwamen namens EMK naar Brussel. Op de agenda stond eerst een bijeenkomst was bij de Europese visserijkoepelorganisatie Europêche. Hier bespraken de Nederlandse en Franse delegaties de aanpak voor de hoorzitting die wordt georganiseerd door Nederlandse Europarlementariër Peter van Dalen op 21 januari 2020.

Ook de Franse vissers maken bezwaar tegen de komst van windparken op zee. Zo vertelde Olivier Becquet, een vertegenwoordiger van een groep Franse kustvissers, dat hij de bouw van een aantal grote windparken in de buurt van Le Tréport al vijftien jaar probeert tegen te houden. "Het is in hun geval dus ook een oneerlijk gevecht tussen David en Goliath, en ook wij hopen net als hij dat uiteindelijk gezond verstand zal zegevieren", aldus Dirk Kraak in Visserijnieuws.

's Middags stond er een bijeenkomst met een aantal medewerkers van DG Mare op het programma, onder voorzitterschap van Juan Ronco Zapatero, die bij DG Mare als beleidsambtenaar gaat over 'Blue Economy and Maritime Spatial Planning'. Ook hier deden de vissers hun verhaal. "Het leek wel of wij voor hun een sciencefiction verhaal aan het vertellen waren en dat zij het vreemd vonden dat er ook negatieve aspecten aan windmolens kleefden", vertelt Kraak. "Het blijkt gewoon dat men daar ver van de realiteit af staat en niet weet wat er op zee gebeurt anders dan de groene lobbyisten en milieugroepen hen voorschotelen.''

EMK roept daarom de alle Europese vissers op om een vuist te maken naar de nationale overheden en de EU. "Waarbij we onze onderlinge geschillen opzij zetten en met elkaar gaan zorgen dat via de media onze bezorgdheid en het eerlijke verhaal wordt verteld aan de burgers en aan onze nationale en Europese beleidsmakers. "

Bron: Visserijnieuws

Dossiers
Lees ook
Kunnen visserij en windmolenparken naast elkaar bestaan?

Kunnen visserij en windmolenparken naast elkaar bestaan?

Kunnen visserij en offshore windmolenparken naast elkaar bestaan? Dat was het thema van een bijeenkomst, georganiseerd door Europarlementariër Peter van Dalen, vice-voorzitter van de visserij commissie, op 22 januari.

Met de kop in de wind

Met de kop in de wind

Het is één van de oudste beroepsgroepen ter wereld: de visserij. Ook Nederland kent een eeuwenoude traditie van het vissersambacht. Nog steeds zijn er traditionele vissersfamilies die al meer dan 300 jaar bestaan. Volgens Gees R. van Hemert, auteur van het boek ‘Met de kop in de wind’, is dit te danken aan de manier waarop...

Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

Eind 2020 werden de visquota voor 2020 vastgesteld. Zowel tong als schol ontwikkelen zich goed. Dit betekent dat de Nederlandse vissers in 2020 meer tong en iets minder schol mogen vangen. De vissers zijn blij met de boodschap laat EMK weten, maar ze zijn het geroep van ngo’s over overbevissing meer dan beu.