Nederlandse en Franse vissers bundelen krachten tegen windparken op zee

windpark op zee_pixabay

Foto: Pixabay

Nederlandse en Franse vissers trekken samen op in de strijd tegen windparken op zee. Vertegenwoordigers van zowel Nederlandse en Franse visserijorganisaties kwamen naar Brussel om hun bezwaren tegen de windmolenparken aan te kaarten. Dat meldt Visserijnieuws.

Job Schot en Dirk Kraak kwamen namens EMK naar Brussel. Op de agenda stond eerst een bijeenkomst was bij de Europese visserijkoepelorganisatie Europêche. Hier bespraken de Nederlandse en Franse delegaties de aanpak voor de hoorzitting die wordt georganiseerd door Nederlandse Europarlementariër Peter van Dalen op 21 januari 2020.

Ook de Franse vissers maken bezwaar tegen de komst van windparken op zee. Zo vertelde Olivier Becquet, een vertegenwoordiger van een groep Franse kustvissers, dat hij de bouw van een aantal grote windparken in de buurt van Le Tréport al vijftien jaar probeert tegen te houden. "Het is in hun geval dus ook een oneerlijk gevecht tussen David en Goliath, en ook wij hopen net als hij dat uiteindelijk gezond verstand zal zegevieren", aldus Dirk Kraak in Visserijnieuws.

's Middags stond er een bijeenkomst met een aantal medewerkers van DG Mare op het programma, onder voorzitterschap van Juan Ronco Zapatero, die bij DG Mare als beleidsambtenaar gaat over 'Blue Economy and Maritime Spatial Planning'. Ook hier deden de vissers hun verhaal. "Het leek wel of wij voor hun een sciencefiction verhaal aan het vertellen waren en dat zij het vreemd vonden dat er ook negatieve aspecten aan windmolens kleefden", vertelt Kraak. "Het blijkt gewoon dat men daar ver van de realiteit af staat en niet weet wat er op zee gebeurt anders dan de groene lobbyisten en milieugroepen hen voorschotelen.''

EMK roept daarom de alle Europese vissers op om een vuist te maken naar de nationale overheden en de EU. "Waarbij we onze onderlinge geschillen opzij zetten en met elkaar gaan zorgen dat via de media onze bezorgdheid en het eerlijke verhaal wordt verteld aan de burgers en aan onze nationale en Europese beleidsmakers. "

Bron: Visserijnieuws

Dossiers
Lees ook
Machinaal strippen van schol biedt soelaas

Machinaal strippen van schol biedt soelaas

Het handmatig strippen van schol op zee is vaak onderhevig aan kritiek van viskopers. Zij zien soms grote verschillen per partij waarbij zelfs het verlies van visvlees aan de orde is. Het gebruik van een stripmachine voor schol kan in dat geval soelaas bieden.

Plannen voor herstructurering vissersvloot

Plannen voor herstructurering vissersvloot

“De kottervissers op de Noordzee kampen met een aantal grote vraagstukken. Het pulsverbod, het coronavirus, de aanlandplicht, de sluiting van gebieden voor windparken en natuur en ook onzekerheden omtrent de Brexit maken het toekomstperspectief voor de vloot onzeker. Dit alles vraagt om een langetermijnaanpak om ook in de toekomst duurzaam en economisch...

74 miljoen voor uitkoop vissers

74 miljoen voor uitkoop vissers

Het kabinet wil 74 miljoen uittrekken voor het uitkopen van vissers die willen stoppen. Minister Carola Schouten wil zo ruimte creeëren op de Noordzee en de druk op de visgronden verlichten.