Nederlandse supers voorop met duurzame vis

Nederlandse supermarkten liggen vooraan als het gaat om de verkoop van duurzame vis. Dat meldt De Volkskrant. Albert Heijn wil nog eind dit jaar alleen duurzame vis in de schappen hebben, aldus woordvoerder Anoesjka Aspeslagh. “Het liefst MSC en ASC, maar als dat niet lukt, worden verbeterprojecten ook geaccepteerd. Maar alleen met een duidelijk en controleerbaar tijdpad dat tot certificering leidt.” Directeur Willem Huisman van Anova, marktleider in de duurzame vis, onderstreept dat de Nederlandse supermarkten voor 'negentig procent' de MSC- en ASC-gecertificeerde vis voeren. Zelf zit Anova in een verbeterproject voor kleinschalige vangst van geelvintonijn in Indonesië. Het Wereld Natuur Fonds accrediteert dat als onafhankelijke partij. Verbeterprojecten voor de visserij komen voort uit een gezamenlijke aanpak van de visserij-industrie, milieuorganisaties en private fondsen, vaak gesteund door de overheid.

Buitenland

De belofte van de grote supermarktketens in Europa en de Verenigde Staten om nog dit jaar vrijwel uitsluitend duurzaam gevangen vis te verkopen, staat onder druk. Van de wereldwijd gestarte projecten die duurzame visvangst en -kweek moeten stimuleren, blijkt driekwart nog weinig op te leveren, terwijl de vis wel als duurzaam in de markt terechtkomt. Dat blijkt uit een studie naar de zogenoemde Fishery Improvement Projects (FIPs), die is gepubliceerd in het wetenschapsblad Science.

Het onderzoek naar 130 projecten, uitgevoerd door een groep van elf onderzoekers bij internationale universiteiten, waaronder die van Wageningen, concludeert dat de meeste FIPs niet verdere komen dan het publiceren van verbeterplannen. Van invoering van duurzaamheidsmaatregelen komt niets terecht, terwijl het onduidelijk is of grote supermarktketens als Walmart (VS), Sainsbury's (Groot-Brittannië) en Carrefour (Frankrijk) wel controleren of er iets is gebeurd om de visserij te verduurzamen.

Lees ook
Oesters uit Veerse meer krijgen MSC-certificaat

Oesters uit Veerse meer krijgen MSC-certificaat

Naast de bodemcultuur in de Oosterschelde en Grevelingen is nu ook de locatie het Veerse meer MSC-gecertificeerd. Ook de technieken ‘off-bottom’ installaties en professioneel wild-geraapte oesters krijgen het duurzaamheidscertificaat. De afgelopen negen maanden heeft een onafhankelijk audit-team van Control Union beoordeeld of de oestertafels...

Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Klimaatambassadeur Helga van Leur en Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland, openden maandag 14 september de eerste On the Way to PlanetProof week. Tot en met 19 september staan de producten met het keurmerk in de spotlights in supermarkten, televisiespots en social media.

‘Samen met boeren werken aan duurzame productie’

‘Samen met boeren werken aan duurzame productie’

Kruiden en specerijen inspireren tot nieuwe visgerechten en -recepturen en andersom leiden vis, schaal- en schelpdieren telkens weer tot nieuwe creaties op het bord. En tot meer gemak, nieuwe smaken én meer duurzaamheid, want we gaan steeds zorgvuldiger met grondstoffen om. Vandaag het tweede deel met Steve Clemenson van Nedspice Holding B.V.