Nederlandse vissers brachten in 2017 meer vis aan land

ongepelde Hollandse garnalen2

In 2017 bracht de Nederlandse vissersvloot 491 miljoen kilo vis naar de Nederlandse havens, bijna 25 procent meer dan in 2016. In de eerste 9 maanden van 2018 ligt de aanvoer zo'n 2 procent boven het niveau van 2017, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Door Cécile Janssen - Foodlog

In de jaren 2005-2014 daalden de hoeveelheden aan land gebrachte vis. In 2015 was sprake van een trendbreuk en verdubbelde de opbrengst ten opzichte van het jaar daarvoor.

Circa 80 procent van de aangelande vis wordt door trawlers gevangen in diepere wateren. De meest gevangen soorten zijn haring, makreel, blauwe wijting en sardines. Kotters - die in de kustwateren vissen - brengen de resterende 20 procent aan land, met name schol. Op Europees niveau speelt op dit moment de heikele kwestie van het pulskorvissen. De 84 Nederlandse pulskorvissers moeten nog wat langer op duidelijkheid wachten of zij mogen blijven vissen met hun innovatieve vistuig; begin deze maand wisten de betrokken EU-instanties nog geen overeenstemming te bereiken.

Grote 'winnaar' dit jaar zijn de garnalen. Dankzij de warme zomer zijn er zoveel Noordzeegarnalen in zee, dat de vissers onderling af moesten spreken minder vaak uit te varen om de markt niet te bederven. Desondanks brachten ze dubbel zoveel garnalen aan land, laat het CBS zien in een tabel.

CBS aangelande vis Bron: CBS

Lees ook
Aantal viswinkels stabiel sinds 2016

Aantal viswinkels stabiel sinds 2016

In tien jaar tijd is het aantal viswinkels volgens cijfers van het CBS met 27 procent toegenomen. Sinds het jaar 2016 is het aantal visspeciaalzaken echter gestabiliseerd. De groei van het aantal viswinkels was het sterkst in Zuid-Holland. Procentueel gezien was de toename het sterkst in de provincie Utrecht. Het landelijk gemiddeld aantal inwoners...

Zalm meest aangeboden vis op menukaarten Scheveningse haven

Zalm meest aangeboden vis op menukaarten Scheveningse haven

Zalm was in 2019 de vis die het meest werd aangeboden op de menukaart in de Scheveningse haven. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Schuttelaar & Partners in opdracht van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Eerder kwam hetzelfde beeld naar voren bij de Scheveningse strandpaviljoens.

Met de kop in de wind

Met de kop in de wind

Het is één van de oudste beroepsgroepen ter wereld: de visserij. Ook Nederland kent een eeuwenoude traditie van het vissersambacht. Nog steeds zijn er traditionele vissersfamilies die al meer dan 300 jaar bestaan. Volgens Gees R. van Hemert, auteur van het boek ‘Met de kop in de wind’, is dit te danken aan de manier waarop...