Negatieve uitingen over pangasius kloppen niet

120727 pangasius

Begin 2017 meldde de Belgische supermarktketen Carrefour te stoppen met de verkoop van pangasius. De super zei niet te kunnen instaan voor de negatieve milieugevolgen van de pangasiuskweek.

Door Cécile Janssen - Foodlog

Foodlog ontleedde de Carrefour-keuze. Met de pangasiuskweek is namelijk niet zoveel mis, legde toxicoloog Tinka Murk al eens uit, al denken velen daar anders over.

In december deed de Nederlandse visserijbioloog en toxicoloog Christien Absil het nog eens dunnetjes over. In het Vlaamse blad Knack zegt zij dat veel van de negatieve berichten uitgingen van de Europese visserijsector niet kloppen. "Onze lokale vissers hadden het lastig met die goedkope concurrent uit Azië. Het klinkt natuurlijk mooi als je Carrefour hoort zeggen: 'Vanwege de grote milieubezwaren hebben we besloten om die vis niet langer te verkopen.' Maar dan kunnen ze beter meteen ook de tropische garnalen in hun assortiment in de ban slaan. Ik kan begrijpen dat de supermarktketen Belgische vissers een hart onder de riem wil steken, en daarom kiest voor lokale soorten, maar dat wil nog niet zeggen dat ze de waarheid geweld moeten aandoen."

Volgens Absil is die 'waarheid' dat het met de milieubezwaren nogal meevalt. Dat pangasius in vies water zwemt? Alle kweekvis, niet alleen de pangasius, die in vijvers gekweekt wordt, zwemt in zijn eigen uitwerpselen. Maar dat vijverwater wordt gezuiverd, ook in Vietnam. "De viskwekers lozen hun afvalwater niet ongezuiverd in de Mekong, dat wordt tegenwoordig streng gecontroleerd. De Vietnamese overheid is er zich wel degelijk van bewust dat de pangasiuskweek aan een minimumnorm moet voldoen als ze wil blijven exporteren," aldus Absil.

Dat de vis vies is omdat zijn zwemwater vies is? Niet van belang bij de pangasius. "Pangasius behoort tot de familie van de meervallen, is daarom een zogenaamde air breather die in vuil water kan leven zonder afvalstoffen op te nemen," legt Absil uit. En hoe zit het dan met andere foute stoffen in kweekvis, zoals testosteron in tilapia en antibiotica in de zalm? Absil: "Alle vis die naar Europa geëxporteerd wordt, moet sowieso aan allerlei normen voldoen. Door de media-aandacht uit het verleden zijn de Europese controleurs zeer streng."

De overall conclusie van Absil is dan ook: "Vis blijft veel gezonder dan vlees, ook al wordt hij op industriële wijze gekweekt." Daar valt nog wel wat bij op te merken. Kweekvis is dan mogelijk wel een pijler onder onze voedselzekerheid, zoals de FAO voorspelt, maar er zijn nog wel wat issues op te lossen. Denk alleen al aan de kwesties rondom overbevissingkweekvisvoer of kweekviswelzijn. En dan is er natuurlijk ook nog smaak. Niet iedereen houdt van pangasius.

Lees ook
Kingfish Zeeland verdubbelt de productie

Kingfish Zeeland verdubbelt de productie

Kingfish Zeeland gaat uitbreiden. Dat geldt niet alleen voor de productielocatie in Kats, waar de productie in 2020 bijna wordt verdubbeld. Ook heeft de viskwekerij investeerders gevonden voor een nieuwe kwekerij in de Verenigde Staten.

Blockchain voor tilapia Jumbo

Blockchain voor tilapia Jumbo

Jumbo brengt de tilapiaketen in beeld door middel van blockchaintechnologie. Klanten kunnen met de QR-code op de verpakking de verschillende stappen in het productieproces van tilapia zien. Deze pilot met blockchain sluit aan bij de ambitie van Jumbo om haar keten transparanter te maken.

Denemarken bevriest uitbreiding viskweek in zee

Denemarken bevriest uitbreiding viskweek in zee

Denemarken besloot afgelopen maandag geen uitbreiding meer te willen van zijn viskwekerijen op zee. Kweek in open zee geldt voor milieuorganisaties als schadelijk voor het milieu.