Nieuw bestuur Stichting Promotie Oosterscheldekreeft

nieuw bestuur oosterschelde kreeft

Stichting Promotie Oosterscheldekreeft een nieuw bestuur. De stichting zet zich in om de Oosterscheldekreeft onder de aandacht te brengen van een groot en geïnteresseerd publiek.

De huidige voorzitter Luit Ezinga draagt na vele jaren van grote betrokkenheid en inzet 1 december 2021 de voorzittershamer over aan Nelleke Launspach. Zij is onder andere uitgever van het glossy Zeelandmagazine (cultuur, culinair en lifestyle), directeur fondsenwerving van de stichting Cure for Cancer, bestuurslid van Friends of UCR (University College Roosevelt) en bestuurslid van de Maatschappij voor Nijverheid en Handel. Daarnaast schrijft ze culinaire artikelen en heeft een aantal kookboeken op haar naam staan. En is bovenal een liefhebber van de Oosterscheldekreeft.

Naast Nelleke zitten Rob Rameau, eigenaar van strandrestaurant our Seaside in Renesse, en Simon Jongepier, een topfinancial in de publieke sector van Zeeland, in het bestuur van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft.

Oosterscheldekreeft 

De Oosterscheldekreeft is een exclusief product uit de Oosterschelde. Deze kreeft smaakt zachter en verfijnder en uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de Oosterscheldekreeft een afwijkende DNA- structuur heeft ten opzichte van de andere kreeftsoorten.

Jaarlijks wordt het seizoen van de Oosterscheldekreeft feestelijk geopend op de laatste donderdag van maart. In 2022 is dat op 31 maart. Evenals andere jaren vindt het evenement plaats op Schouwen-Duiveland.

De Stichting Promotie Oosterscheldekreeft bestaat dit jaar 21 jaar en heeft de doelstelling om Zeeland te positioneren als culinaire bestemming. Met de promotie van de delicate Oosterscheldekreeft wordt een koppeling gemaakt met de vele overige Zeeuwse streekproducten. Nelleke is naast voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft ook voorzitter van de Kring van de Oosterscheldekreeft waarin een aantal gerenommeerde Zeeuwse restaurants hun ervaring en expertise bundelen.

Dossiers
Lees ook
2021 was recordjaar voor Ierse voedingsmiddelenexport

2021 was recordjaar voor Ierse voedingsmiddelenexport

2021 was een goed jaar voor de Ierse voedingsmiddelenexport. Ondanks de coronapandemie en de beperkingen door Brexit steeg de export afgelopen jaar naar een recordbedrag van 13,5 miljard euro. Ierland exporteerde dagelijks bijna 37 miljoen euro aan voedingsmiddelen naar klanten in meer dan 180 landen.

Schelpdierconferentie verplaatst naar maart 2022

Schelpdierconferentie verplaatst naar maart 2022

De organisatie heeft besloten om de Schelpdierconferentie uit te stellen. Dit vanwege de onzekerheid over de ontwikkelingen rondom de coronapandemie. De beurs stond op de planning voor 20 en 21 januari en verschuift nu naar 17 en 18 maart.

Krabbenvlees uit kleinere soorten

Krabbenvlees uit kleinere soorten

Goed nieuws voor vissers, de schaal- en schelpdiersector en de vishandel. Ondernemer Mark Soetman ontwikkelde in samenwerking met de Stellendamse bedrijven Wetec en GP Stainless een nieuwe krabbenvleesmachine. Die oogst krabvlees uit kleinere, nauwelijks marktwaardige soorten. Zes vragen aan Mark Soetman over deze vondst.