Nieuw geluid van de Britten over visserij na Brexit

noordzee

Het lijkt er op dat de Britten hun toon matigen ten aanzien van de visserij na de Brexit. De Britse minister Michael Gove gaf vorige week in een overleg met Deense visserijvertegenwoordigers aan dat Europese vissers na de Brexit toch actief mogen blijven in de Britse wateren. Dit meldt het PZC.

De Britten zouden zelf onvoldoende capaciteit hebben om zelf alle vis in de territoriale wateren te vangen en te verwerken. Het is nog onduidelijk wat dit nu precies gaat betekenen voor de Nederlandse vissers. Nederlandse schol- en tongvissers vangen nu tot wel vijftig procent van hun vangsten in Britse wateren.

Pulskorvisserij

Als de Nederlandse vissers in de Britse wateren mogen blijven vissen is het ook belangrijk dat zij de pulskorvisserij mogen blijven toepassen. De Europese Unie moet nog een definitief besluit nemen over deze methode.

Teun van Dam, secretaris van de Zeeuws/Zuid-Hollandse visserijorganisatie Delta Zuid, is blij met de gematigder toon van de Britten. Ook hij weet nog niet wat dat inhoudt, maar verwacht dat Groot-Brittannië met Europese lidstaten afzonderlijk visserijverdragen wil afsluiten.

Lees ook:

Britse regering wil internationaal visserijverdrag eenzijdig opzeggen (

 
Lees ook
‘2020 wordt een sleuteljaar’

‘2020 wordt een sleuteljaar’

Drie belangrijke ontwikkelingen zorgen ervoor dat Diek Parlevliet, voorzitter van het Nederlands Visbureau 2020 ziet als sleuteljaar voor de vissector. “Dat er een andere wind zal waaien is duidelijk. Dit wordt een jaar waarvan we later zeggen: toen is het begonnen.” Hij deed zijn visie uit de doeken tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van het Nederlands...

‘Kansen voor schelpdieren als eiwitbron van de toekomst’

‘Kansen voor schelpdieren als eiwitbron van de toekomst’

250 deelnemers, waarvan 50 uit het buitenland, een keur aan nationale en internationale sprekers, een drukbezochte beurs. De Schelpdierconferentie van 2020 overtrof de vijf voorgaande edities.

Pulsvissen veroorzaakt geen massale sterfte bodemleven

Pulsvissen veroorzaakt geen massale sterfte bodemleven

Half november maakte Wageningen Marine Research-onderzoekers Pieke Molenaar en Edward Schram de resultaten van een kort praktijkonderzoek bekend. "We hebben geen massale directe sterfte van bodemleven aangetroffen in het spoor van een pulskotter”, aldus de onderzoekers.