Nieuw geluid van de Britten over visserij na Brexit

noordzee

Het lijkt er op dat de Britten hun toon matigen ten aanzien van de visserij na de Brexit. De Britse minister Michael Gove gaf vorige week in een overleg met Deense visserijvertegenwoordigers aan dat Europese vissers na de Brexit toch actief mogen blijven in de Britse wateren. Dit meldt het PZC.

De Britten zouden zelf onvoldoende capaciteit hebben om zelf alle vis in de territoriale wateren te vangen en te verwerken. Het is nog onduidelijk wat dit nu precies gaat betekenen voor de Nederlandse vissers. Nederlandse schol- en tongvissers vangen nu tot wel vijftig procent van hun vangsten in Britse wateren.

Pulskorvisserij

Als de Nederlandse vissers in de Britse wateren mogen blijven vissen is het ook belangrijk dat zij de pulskorvisserij mogen blijven toepassen. De Europese Unie moet nog een definitief besluit nemen over deze methode.

Teun van Dam, secretaris van de Zeeuws/Zuid-Hollandse visserijorganisatie Delta Zuid, is blij met de gematigder toon van de Britten. Ook hij weet nog niet wat dat inhoudt, maar verwacht dat Groot-Brittannië met Europese lidstaten afzonderlijk visserijverdragen wil afsluiten.

Lees ook:

Britse regering wil internationaal visserijverdrag eenzijdig opzeggen (

 
Lees ook
Visserij struikelblok voor Brexit

Visserij struikelblok voor Brexit

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier reist vandaag, 8 september, naar Groot Britannië voor de voorlaatste onderhandelingsronde voor een nieuw handelsakkoord na de Brexit. Deze onderhandelingen zitten muurvast. Een van de struikelblokken is de visserij.

samenwerking adri & zoon en Ekofish group: ‘Het grote voordeel is grondstofzekerheid’

samenwerking adri & zoon en Ekofish group: ‘Het grote voordeel is grondstofzekerheid’

Visgroothandel Adri & Zoon uit Yerseke heeft op 1 juni de handelsactiviteiten overgenomen van de Ekofish Group, onderdeel van rederij Van der Zwan. Daarmee heeft de groothandel uit Yerseke nu rechtstreekse aanvoer van Noordzeevis voor haar afnemers.

Brexit-readiness zakt weg onder bedrijven

Brexit-readiness zakt weg onder bedrijven

Nederlandse bedrijven zijn minder voorbereid op de Brexit dan een jaar geleden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische zaken en Klimaat. Aan het onderzoek deden 400 Nederlandse bedrijven mee die direct of indirect zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk heeft officieel...