Nieuw geluid van de Britten over visserij na Brexit

Het lijkt er op dat de Britten hun toon matigen ten aanzien van de visserij na de Brexit. De Britse minister Michael Gove gaf vorige week in een overleg met Deense visserijvertegenwoordigers aan dat Europese vissers na de Brexit toch actief mogen blijven in de Britse wateren. Dit meldt het PZC.

De Britten zouden zelf onvoldoende capaciteit hebben om zelf alle vis in de territoriale wateren te vangen en te verwerken. Het is nog onduidelijk wat dit nu precies gaat betekenen voor de Nederlandse vissers. Nederlandse schol- en tongvissers vangen nu tot wel vijftig procent van hun vangsten in Britse wateren.

Pulskorvisserij

Als de Nederlandse vissers in de Britse wateren mogen blijven vissen is het ook belangrijk dat zij de pulskorvisserij mogen blijven toepassen. De Europese Unie moet nog een definitief besluit nemen over deze methode.

Teun van Dam, secretaris van de Zeeuws/Zuid-Hollandse visserijorganisatie Delta Zuid, is blij met de gematigder toon van de Britten. Ook hij weet nog niet wat dat inhoudt, maar verwacht dat Groot-Brittannië met Europese lidstaten afzonderlijk visserijverdragen wil afsluiten.

Lees ook:

Britse regering wil internationaal visserijverdrag eenzijdig opzeggen (

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Waar blijft de steun voor de kottersector?

Waar blijft de steun voor de kottersector?

Voor ondernemers in het mkb komt er een steunpakket voor de hoge energiekosten. Het is onduidelijk of de kottersector hier ook gebruik van kan maken. De Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid vragen om duidelijkheid.

Kottervisserij schrijft donkerrode cijfers

Kottervisserij schrijft donkerrode cijfers

Visserij in Cijfers van Wageningen University & Research was dit jaar voorzien van een rouwrandje. Over de eerste acht maanden van 2022 lijdt de grote kottervisserij een verlies van ca. twintig miljoen euro. De mosselsector en de vishandel staan nog wel in de plus.

Saneringregeling visserij open

Saneringregeling visserij open

Na het akkoord van de Europese Commissie heeft Henk Staghouwer, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de saneringsregeling visserij vastgesteld. De regeling gaat 1 september open. Voor de regeling is 155 miljoen euro beschikbaar, afkomstig uit de Brexit Adjustment Reserve (BAR).