Nieuwe exotische worm aangetroffen in Waddenzee

Japanse oesters waddenzee_wikimedia

Foto: Wikimedia

Duitse en Nederlandse biologen hebben geconstateerd dat een nieuwe exotische worm zich heeft gevestigd in de Waddenzee. Deze parasitaire worm doorboort de schelpen van de Japanse oester en kan voor problemen zorgen bij oesterkwekers. Dat schijven de wetenschappers in Marine Biodiversity.

De officiële naam voor de worm is Polydora websteri. Deze parasitaire worm wordt zo'n vijf centimeter lang en boort een gaatje in de oesterschelp om daar in te leven. Dit zorgt voor een soort zwarte blaar aan de binnenkant van de schelp. Deze kan openbarsten waardoor er vuil binnenkomt.

Polydora websteri

De worm komt oorspronkelijk uit Azie. Hoe de worm zich verder heeft kunnen verspreiden is niet zeker. Wetenscahppers vermoeden dat ze zijn meegekomen met schepen, larven, vogels of mosselvisserij. Voor oesterkwekers aan de Atlantische kust van Noord Amerika zorgt de aanwezigheid van de worm voor grote problemen omdat de aangetastte schelpen onverkoopbaar zijn. 

Oesterkweek

Marien bioloog David Thieltges van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (Nioz) denkt dat de worm ook voor problemen kan zorgen voor Nederlandse en Duitse oesterkwekers. De onderzoekers troffen de worm in 2017 op 21 plekken rondom Texel en het Duitse waddeneiland Sylt aan. Ook zijn er indicatoren dat de worm in de Zeeuwse wateren zit. 

Japanse oesters

Tot nu toe is de worm in de Waddenzee alleen aangetroffen op Japanse oesters en nog niet in de populatie platte oesters, mossels of alikruiken. Thieltges vermoedt dat de schelp van deze schelpdieren te dun is. In het Friesch Dagblad verzoekt hij mensen om goed op te letten of ze de worm signaleren. "Elders in de wereld lijkt de worm een heel groot probleem te zijn. Dus we moeten goed opletten of-ie hier ook een troublemaker wordt.”

Lees ook
Amerikaanse rivierkreeft blijft overlast geven

Amerikaanse rivierkreeft blijft overlast geven

De Amerikaanse rivierkreeft veroorzaakt al jaren overlast. Met name in Utrecht en Noord- en Zuid Holland. Verschillende gemeentes willen daarom dat het Ministerie van LNV met een plan van aanpak komt.

Jean Dhooge over ambities World of Oysters: ‘Nederlandse oester  op wereldkaart zetten’

Jean Dhooge over ambities World of Oysters: ‘Nederlandse oester op wereldkaart zetten’

Oester- en mosselbedrijf Dhooge heeft dit jaar in Yerseke hun nieuwe oestergroothandel, World of Oysters, geopend. In nauwe samenwerking met binnen- en buitenlandse oesterkwekers werken de gebroeders Dhooge daar aan hun missie: meer mensen aan de oesters krijgen.

Texelse NIOZ-haven kleurt wit door voortplantende oesters

Texelse NIOZ-haven kleurt wit door voortplantende oesters

Afgelopen weekend zag het zeewater bij Texel er vervuild, wit en troebel uit. De oorzaak? Geen vervuiling maar de voortplanting van de oesters. De Texelse Sytske Dijksen zag het verschijnsel in de haven en deelde de foto's op Facebook met de opmerking 'Orgie in de NIOZ-haven'.