Nieuwe exotische worm aangetroffen in Waddenzee

Japanse oesters waddenzee_wikimedia

Foto: Wikimedia

Duitse en Nederlandse biologen hebben geconstateerd dat een nieuwe exotische worm zich heeft gevestigd in de Waddenzee. Deze parasitaire worm doorboort de schelpen van de Japanse oester en kan voor problemen zorgen bij oesterkwekers. Dat schijven de wetenschappers in Marine Biodiversity.

De officiële naam voor de worm is Polydora websteri. Deze parasitaire worm wordt zo'n vijf centimeter lang en boort een gaatje in de oesterschelp om daar in te leven. Dit zorgt voor een soort zwarte blaar aan de binnenkant van de schelp. Deze kan openbarsten waardoor er vuil binnenkomt.

Polydora websteri

De worm komt oorspronkelijk uit Azie. Hoe de worm zich verder heeft kunnen verspreiden is niet zeker. Wetenscahppers vermoeden dat ze zijn meegekomen met schepen, larven, vogels of mosselvisserij. Voor oesterkwekers aan de Atlantische kust van Noord Amerika zorgt de aanwezigheid van de worm voor grote problemen omdat de aangetastte schelpen onverkoopbaar zijn. 

Oesterkweek

Marien bioloog David Thieltges van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (Nioz) denkt dat de worm ook voor problemen kan zorgen voor Nederlandse en Duitse oesterkwekers. De onderzoekers troffen de worm in 2017 op 21 plekken rondom Texel en het Duitse waddeneiland Sylt aan. Ook zijn er indicatoren dat de worm in de Zeeuwse wateren zit. 

Japanse oesters

Tot nu toe is de worm in de Waddenzee alleen aangetroffen op Japanse oesters en nog niet in de populatie platte oesters, mossels of alikruiken. Thieltges vermoedt dat de schelp van deze schelpdieren te dun is. In het Friesch Dagblad verzoekt hij mensen om goed op te letten of ze de worm signaleren. "Elders in de wereld lijkt de worm een heel groot probleem te zijn. Dus we moeten goed opletten of-ie hier ook een troublemaker wordt.”

Lees ook
Vissers Waddenzee verenigen zich in Waddenzeevisserij Platform

Vissers Waddenzee verenigen zich in Waddenzeevisserij Platform

Verschillende visserijorganisaties die actief zijn in de Waddenzee hebben zich verenigd in het Waddenzeevisserij Platform. Dit nieuwe platform overlegt namens alle organisaties met de overheid en natuurorganisaties. Addy Risseeuw van PO Mosselcultuur is de voorzitter.

Vissen garnalenvissers te veel op de Waddenzee?

Vissen garnalenvissers te veel op de Waddenzee?

Garnalenvissers hebben de afgelopen jaren veel meer gevist in beschermde natuurgebieden dan volgens hun vergunning mocht. In de Waddenzee en de Noordzeekustzone mochten ze maximaal 130.000 uur vissen, het werd zowel in 2017 als 2018 meer dan 200.000 uur. Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van de NOS.

Visserij uit bezorgdheid over containerramp OOCL Rauma

Visserij uit bezorgdheid over containerramp OOCL Rauma

De kottervissers verenigd in de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO), het Nationaal Overleg Visafslagen (NOVA) en de Visfederatie reageren bezorgd op het incident waarbij het containerschip OOCL Rauma op 11 en 12 februari 2020 zeven containers verloor boven de Waddeneilanden. “Ronddobberende containers hebben een enorme impact op de veiligheid van...