Nieuwe garnalensoort vernoemd naar Pink Floyd

Pink Floyd garnaal

Wetenschappers hebben dit jaar een nieuwe garnalensoort ontdekt voor de kust van Panama. Vanwege zijn opvallende roze schaar is de garnaal vernoemd naar de Britse band Pink Floyd. De Synalpheus pinkfloydi behoort tot de familie van pistoolgarnalen.

Synalpheus pinkfloydi

Naast de roze schaar heeft de Synalpheus pinkfloydi nog meer gemeen met de rockband. Met het dichtklappen van zijn scharen maakt de garnaal een luide knal. Een knal van 210 decibel om precies te zijn. Luid genoeg om een kleine vissen te verdoven en zelfs te doden. Door het snelle dichtklappen ontstaat er een vacuümbel, die op een bepaald moment net zo warm is als het oppervlak zon. De bel implodeert vervolgens, dit wordt cavitatie genoemd.

Lees ook
Verschillen in de CO2-footprint van de visvangst

Verschillen in de CO2-footprint van de visvangst

Wetenschappers van de University of British Colombia onderzochten de klimaatvoetafdruk van de visvangst. Zij berekenden dat ongeveer 4 procent van de CO2-uitstoot van de voedselproductie voor rekening van de visserij komt, schrijft Knack. Ook constateerden ze dat de uitstoot per vissoort verschilt. Het onderzoek betreft alleen de 'wilde' visvangst....