Wereldwijde visconsumptie stijgt

vis consumptie eten

Nog nooit werd er wereldwijd zo veel vis gegeten als nu. Dat blijkt uit het nieuwste Sofia-rapport ‘The State of World Fisheries and Aquaculture’ van de Wereldvoedselorganisatie (FAO) die tweejaarlijks een balans opmaakt van de globale visserijsector.

Recordhoogte

De wereldwijde visproductie is naar recordhoogtes gestegen. In 2014 werd er wereldwijd meer dan 20 kg vis per capita geproduceerd, en voor het eerst was meer dan de helft daarvan afkomstig uit de aquacultuur. Met die 20,1 kg ligt de productie meer dan dubbel zo hoog dan de 9,9 kg per capita in de jaren 1960. De productie van zeevruchten als garnalen en mosselen is de laatste jaren enorm gegroeid en ook de oogstcijfers van zeewier zijn sterk gestegen.

Handel

Visproducten zijn goed voor 1 procent van alle goederen die wereldwijd verhandeld worden en 9 procent van de wereldwijde voedingsexport, goed voor een totaalwaarde van 148 miljard in 2014, tegenover 8 miljard in 1976.

Ruimte voor verbetering

Toch is er nog heel wat ruimte voor verbetering. In 1974 stelde de FAO vast dat 90 procent van de commerciële visvangst binnen de duurzame grenzen bleef wat de hoeveelheid gevangen vis betreft. In 2013 was dat percentage gezakt naar 68,6 procent en er valt voorlopig niet echt beterschap waar te nemen, zo blijkt uit het rapport.

Bron: Vilt.be

Lees ook
De visbranche komt samen in Bremen voor Fish International

De visbranche komt samen in Bremen voor Fish International

Nieuwe producten, verpakkingen, duurzaamheid en dierenwelzijn in aquacultuur. Dat is een greep uit de onderwerpen die aan bod komen tijdens Fish International . Deze vakbeurs vindt van 9 tot en met 11 februari plaats in Messe Bremen. De organisatie richt zich op bezoekers uit de industrie, retail en horeca.

Blockchain voor tilapia Jumbo

Blockchain voor tilapia Jumbo

Jumbo brengt de tilapiaketen in beeld door middel van blockchaintechnologie. Klanten kunnen met de QR-code op de verpakking de verschillende stappen in het productieproces van tilapia zien. Deze pilot met blockchain sluit aan bij de ambitie van Jumbo om haar keten transparanter te maken.

Denemarken bevriest uitbreiding viskweek in zee

Denemarken bevriest uitbreiding viskweek in zee

Denemarken besloot afgelopen maandag geen uitbreiding meer te willen van zijn viskwekerijen op zee. Kweek in open zee geldt voor milieuorganisaties als schadelijk voor het milieu.