Nieuwe krabbenfuik moet walvissen beschermen

Bultrug_pixabay

Californische krabvissers testen momenteel een nieuw lijnloos visgerei. De vissers ontwikkelden deze nieuwe krabbenfuik samen met marien biologen en technici om de bedreigde bultrugwalvissen voor de kust te beschermen. Dat meldt The New Food Economy.

De Bultrugwalvissen migreren ieder jaar van de tropische wateren bij Mexico en Centraal Amerika naar het Noorden en weer terug. Voor Califormische kust kunnen de dieren verstrikt raken in de visnetten en touwen die de vissers uitzetten om de Dungeness-krabben te vangen. Hierdoor raken tientallen walvissen gewond, wat in sommige gevallen tot de dood kan leiden.

Hoewel de bultrugpopulatie zich lijkt te herstellen, is het belangrijk om deze dieren zoveel mogelijk te beschermen. Eerder werd daarom al besloten om het seizoen van de krabvisserij in te korten. Dat liep van november tot en met juli en eindigt nu al op 15 april om zo het belangrijkste migratieseizoen van de walvissen te vermijden. Vissers, marien biologen en technici komen nu met nieuw lijnloos visgerei waar de walvissen niet in verstrikt kunnen raken.

Nieuwe krabfuik

De nieuwe krabbenfuiken worden aan de zeebodem vast gemaakt. Het touw en de boei om ze binnen te halen zitten in de fuik opgesloten tot een akoestisch signaal ze ontgrendelt. Helemaal nieuw is deze methode niet. Ook Canadese snow crab-vissers zijn er mee aan het testen. Een ook in Australië wordt een soortgelijke methode gebruikt om te vissen op kreeft. 

Er kleven ook nadelen aan deze methode. Zo is het materiaal twee tot zes keer duurder dan de traditionele methode. Ook zijn er twijfels of dit de meest effectieve methode is voor commerciële visvangst. Een visser testte de ARC-1 system van Desert Star Systems en de Fiobuoy van het Australische  Fiomarine. De boei van Fiobuoy kwam boven. maar dit duurde 'een eeuwigheid' en de Desert Star kwam helemaal niet boven.

Lees ook
Paperbackeditie 'Vis uit blik'

Paperbackeditie 'Vis uit blik'

De paperbackeditie van het succesboek 'Vis uit blik' van Bart van Olphen is verschenen. In het boek laat Bart van Olphen zien dat je met duurzaam ingeblikte vis niet aan smaak hoeft in te boeten. Het boek laat goed zien hoeveel verrassende culinaire mogelijkheden vis uit blik biedt: recepten met tonijn, zalm, krab en makreel tot garnalen, mosselen en...

Koken met vis uit blik

Koken met vis uit blik

Seafood chef en auteur Bart van Olphen presenteerde vrijdag 15 februari zijn nieuwste boek Vis uit blik 2. Gastchef Robert Kranenborg nam het eerste exemplaar in ontvangst tijdens een canned seafood lunch bij The Can Bar in Amsterdam. Het nieuwe boek van Van Olphen is een ode aan duurzaam gevangen vis uit blik. In Vis uit blik 2 toont hij de verrassende...

Walvissen zitten vissers dwars

Walvissen zitten vissers dwars

Bultruggen, grote walvissen, vreten zich in zuidoost Alaska ziek aan de kweekzalm, schrijft de New York Times. Sinds de jaren zeventig fokken lokale ondernemers jonge zalmen op tot ze vet zijn en laten ze dan vrij. De weldoorvoede beesten moeten de visstand rond Alaska op peil houden, zodat ze later weer kunnen worden gevangen door menselijke vissers....