Nieuwe krabbenfuik moet walvissen beschermen

Bultrug_pixabay

Californische krabvissers testen momenteel een nieuw lijnloos visgerei. De vissers ontwikkelden deze nieuwe krabbenfuik samen met marien biologen en technici om de bedreigde bultrugwalvissen voor de kust te beschermen. Dat meldt The New Food Economy.

De Bultrugwalvissen migreren ieder jaar van de tropische wateren bij Mexico en Centraal Amerika naar het Noorden en weer terug. Voor Califormische kust kunnen de dieren verstrikt raken in de visnetten en touwen die de vissers uitzetten om de Dungeness-krabben te vangen. Hierdoor raken tientallen walvissen gewond, wat in sommige gevallen tot de dood kan leiden.

Hoewel de bultrugpopulatie zich lijkt te herstellen, is het belangrijk om deze dieren zoveel mogelijk te beschermen. Eerder werd daarom al besloten om het seizoen van de krabvisserij in te korten. Dat liep van november tot en met juli en eindigt nu al op 15 april om zo het belangrijkste migratieseizoen van de walvissen te vermijden. Vissers, marien biologen en technici komen nu met nieuw lijnloos visgerei waar de walvissen niet in verstrikt kunnen raken.

Nieuwe krabfuik

De nieuwe krabbenfuiken worden aan de zeebodem vast gemaakt. Het touw en de boei om ze binnen te halen zitten in de fuik opgesloten tot een akoestisch signaal ze ontgrendelt. Helemaal nieuw is deze methode niet. Ook Canadese snow crab-vissers zijn er mee aan het testen. Een ook in Australië wordt een soortgelijke methode gebruikt om te vissen op kreeft. 

Er kleven ook nadelen aan deze methode. Zo is het materiaal twee tot zes keer duurder dan de traditionele methode. Ook zijn er twijfels of dit de meest effectieve methode is voor commerciële visvangst. Een visser testte de ARC-1 system van Desert Star Systems en de Fiobuoy van het Australische  Fiomarine. De boei van Fiobuoy kwam boven. maar dit duurde 'een eeuwigheid' en de Desert Star kwam helemaal niet boven.

Lees ook
Rode poon en mul vaker en langer in zuidelijke Noordzee

Rode poon en mul vaker en langer in zuidelijke Noordzee

Pakweg twintig jaar geleden verschenen rode poon en mul alleen in de zomermaanden op de Nederlandse visafslagen. Als bijvangst van boomkorkotters. Beide soorten vertoeven inmiddels steeds vaker en langer in het zuidelijke deel van de Noordzee en zijn niet meer weg te slaan in de afslagen van Urk, IJmuiden en Scheveningen.

Tongvloot snakt naar alternatief - Vangstconcept met waterstralen in de maak

Tongvloot snakt naar alternatief - Vangstconcept met waterstralen in de maak

Sinds het voorjaar wordt op de SCH-63 van rederij Jaczon uit Scheveningen een vangstconcept toegepast dat gebaseerd is op waterstralen. De rederij wil hiermee tong vangen zodat de methoden met wekkerkettingen en pulsmodules niet meer nodig zijn. Deze vangstconcepten staan onder zware druk van ngo’s.

Machinaal strippen van schol biedt soelaas

Machinaal strippen van schol biedt soelaas

Het handmatig strippen van schol op zee is vaak onderhevig aan kritiek van viskopers. Zij zien soms grote verschillen per partij waarbij zelfs het verlies van visvlees aan de orde is. Het gebruik van een stripmachine voor schol kan in dat geval soelaas bieden.