Nieuwe krabbenfuik moet walvissen beschermen

Bultrug_pixabay

Californische krabvissers testen momenteel een nieuw lijnloos visgerei. De vissers ontwikkelden deze nieuwe krabbenfuik samen met marien biologen en technici om de bedreigde bultrugwalvissen voor de kust te beschermen. Dat meldt The New Food Economy.

De Bultrugwalvissen migreren ieder jaar van de tropische wateren bij Mexico en Centraal Amerika naar het Noorden en weer terug. Voor Califormische kust kunnen de dieren verstrikt raken in de visnetten en touwen die de vissers uitzetten om de Dungeness-krabben te vangen. Hierdoor raken tientallen walvissen gewond, wat in sommige gevallen tot de dood kan leiden.

Hoewel de bultrugpopulatie zich lijkt te herstellen, is het belangrijk om deze dieren zoveel mogelijk te beschermen. Eerder werd daarom al besloten om het seizoen van de krabvisserij in te korten. Dat liep van november tot en met juli en eindigt nu al op 15 april om zo het belangrijkste migratieseizoen van de walvissen te vermijden. Vissers, marien biologen en technici komen nu met nieuw lijnloos visgerei waar de walvissen niet in verstrikt kunnen raken.

Nieuwe krabfuik

De nieuwe krabbenfuiken worden aan de zeebodem vast gemaakt. Het touw en de boei om ze binnen te halen zitten in de fuik opgesloten tot een akoestisch signaal ze ontgrendelt. Helemaal nieuw is deze methode niet. Ook Canadese snow crab-vissers zijn er mee aan het testen. Een ook in Australië wordt een soortgelijke methode gebruikt om te vissen op kreeft. 

Er kleven ook nadelen aan deze methode. Zo is het materiaal twee tot zes keer duurder dan de traditionele methode. Ook zijn er twijfels of dit de meest effectieve methode is voor commerciële visvangst. Een visser testte de ARC-1 system van Desert Star Systems en de Fiobuoy van het Australische  Fiomarine. De boei van Fiobuoy kwam boven. maar dit duurde 'een eeuwigheid' en de Desert Star kwam helemaal niet boven.

Lees ook
Verenigd Koninkrijk ligt op ramkoers met EU

Verenigd Koninkrijk ligt op ramkoers met EU

Als het aan de nieuwe Britse premier Boris Johnson ligt, worstelt het Verenigd Koninkrijk zich zo snel mogelijk los van de Europese Unie, desnoods zonder overeenkomst. Dankzij hem ligt het land al enkele weken op ramkoers met de EU. De visserijsector weet nog niet wat haar te wachten staat.

Zeebodem

Zeebodem

Het lijkt er op dat de Rijksoverheid geld gaat verdienen aan de zeebodem. Niet voor wat er in zit, maar voor wat er op staat. Denk daarbij aan het verhuren van de zeebodem zoals dat feitelijk ook met de mosselpercelen op de Waddenzee het geval is. De waarde van de zeebodem is duidelijk in kaart gekomen nu de windmolens er in steeds groteren getale komen....

Ook België verbiedt de puls in territoriale wateren

Ook België verbiedt de puls in territoriale wateren

In navolging van de Fransen verbiedt ook de Belgische overheid de pulsvisserij in de eigen territoriale wateren. De techniek wordt vanaf 1 juli 2021 in de hele Europese Unie verboden.