Nieuw voedingssupplement voor schaaldierteelt

ASC voor garnalenkwekerij

Evonik heeft in Antwerpen ‘s werelds eerste fabriek geopend voor de productie van een nieuwe methioninetoepassing voor garnalen en andere schaaldieren. Het product, dat onder de naam ‘Aquavi Met-Met’ verkocht wordt, is een voedingssupplement voor de aquacultuur en draagt ertoe bij dat de garnalenteelt efficiënter en duurzamer wordt. De installatie is modulair opgebouwd, waardoor een verhoging van de productiecapaciteit mogelijk is.

Milieuvriendelijk

Aquavi Met-Met wordt geproduceerd in combinatie met een bestaande methionine-installatie in een volledig geïntegreerd proces. Het milieuvriendelijke productieproces loopt op waterige basis zonder organische oplosmiddelen. De Antwerpse productielocatie is met zijn haven een ideale draaischijf voor het verschepen van het product aan klanten wereldwijd.

Efficiënt

Aquavi Met-Met, een dipeptide dat uit twee DL-methioninemoleculen bestaat, bereikt met slechts de helft van de werkzame stof dezelfde gewichtstoename bij garnalen en schaaldieren als conventionele methioninetoepassingen. De belangrijkste reden hiervoor is dat het dipeptide in het spijsverteringskanaal van de garnalen eerst enzymatisch gesplitst wordt en daarom op het juiste moment voor de eiwitsynthese beschikbaar is. Dat op zijn beurt betekent dat een groter aandeel kan worden verwerkt. Bovendien is Aquavi Met-Met aanzienlijk minder in water oplosbaar dan andere methioninetoepassingen en wordt daardoor niet zo vlug uit het voeder weggespoeld, stelt de leverancier. Dit vermindert de invloed op de waterlopen.

Markten

Aangezien garnalen vooral in de warmere zeeën dicht bij de evenaar geteeld worden, liggen de belangrijkste markten zowel in Azië als in Zuid- en Midden-Amerika. Evonik is begonnen met de levering van het nieuwe product aan klanten uit deze regio's en de capaciteit van de installatie op te voeren.

Lees ook
Mosselen aan de muur

Mosselen aan de muur

De schelpen van mosselen worden voor van alles gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan schelpenpaadjes, voedselbodem voor oesters, of vocht tegengaan in kruipruimtes. Elly Deurloo maakt van de schelpen panelen. Niet alleen mooi aan de muur, maar ook goed voor de akoestiek. Dat meldt Omroep Zeeland.

Sykes Seafood koopt Klaas Puul

Sykes Seafood koopt Klaas Puul

De aandeelhouders van Sykes Seafood (Sykes) en Dutch Seafood Company ("DSC") bereikten 23 december overeenstemming over de aankoop door Sykes van Klaas Puul, de garnalendivisie van DSC. De organisaties verwachten dat zij deze transactie eind februari 2020 afronden. Met de verkoop van Klaas Puul wil DSC zich in de toekomst focussen op de verdere groei...

Programma Schelpdierconferentie 2020

Programma Schelpdierconferentie 2020

De zesde internationale schelpdierconferentie vindt plaats op 16 en 17 januari 2020 op het Deltapark Neeltje Jans. De organisatie maakte onlangs het programma bekend. Dit bestaat onder andere uit lezingen, uitreiking duurzaamheid awards en een handelsbeurs.