Nieuwe MSC-standaard voor duurzame visserij

28 oktober 2022 Redactie Vismagazine
Foto: MSC

De Marine Stewardship Council (MSC) lanceerde 26 oktober een nieuwe wereldwijde standaard voor de duurzame certificering van wildvangstvisserijen. Deze MSC Visserijstandaard versie 3.0 volgt op de meest uitgebreide herziening die de organisatie ooit heeft uitgevoerd op het gebied van mariene wetenschap en beste praktijkvoorbeelden op visserijgebied.

De MSC Visserijstandaard versie 3.0 is het resultaat van meer dan vier jaar onderzoek, openbare raadplegingen en testen, waarbij MSC meer dan 600 inzendingen heeft beoordeeld van belanghebbenden met expertise op het gebied van visserij, oceaanbehoud, certificering en vis-, schaal- en schelpdierproducten. 

De nieuwe standaard omvat onder meer:

  • Een nieuwe definitie van en betere bescherming voor bedreigde en beschermde soorten (ETP).
  • Een nieuw beleid om het vertrouwen te vergroten dat het ontvinnen van haaien niet plaatsvindt binnen de gecertificeerde visserij.
  • En, legt een grotere verantwoordelijkheid bij de gecertificeerde visserij om de impact van verloren vistuig, bekend als spooktuig, te voorkomen en te verminderen.
  • Ook worden strengere eisen gesteld inzake doeltreffende controle en toezicht op visserijactiviteiten, met name op volle zee, en inzake internationale overeenkomsten over harveststrategies om gedeelde visbestanden te beschermen.

“De lancering van de nieuwe standaard komt op een moment dat de kritieke en dringende noodzaak om een einde te maken aan de overbevissing en tegelijkertijd een groeiende wereldbevolking te voeden nog nooit zo groot is geweest”, zegt Rupert Howes, CEO van MSC. “Duurzame visserij is een wereldwijde onderneming waarin de visserijsector, regeringen, wetenschappers, natuurbeschermers, detailhandelaren, merken en consumenten allemaal een rol moeten spelen.”

Meer informatie over de nieuwe standaard is te vinden op de website van MSC.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?