Nieuwe haringtrend: Hollandse Nieuwe Stijl

Vismagazine_Hollandse Nieuwe Stijl

Het haringseizoen is begonnen. Naast het traditionele haring happen bij de kar ziet het Nederlands Visbureau dit jaar een nieuwe trend ontstaan. De Hollandse Nieuwe worden gebruikt als ingrediënt in gerechten. De zogenaamde Hollandse Nieuwe Stijl.

Hollandse nieuwe

De Hollandse Nieuwe wordt steeds populairder bij millennials, dat wil zeggen mensen geboren tussen 1980 en 2000. Haringen bevatten veel goede voedingstoffen. Dit sluit aan op het streven naar een gezonde levensstijl. Bovendien is het duidelijk waar de haringen vandaan komen.

Hollandse nieuwe stijl

Anders dan voorgaande generaties staan millennials meer open voor nieuwe ervaringen en experimenteren meer. Hierdoor is de Hollandse Nieuwe Stijl ontstaan. Jonge haring wordt met diverse ingrediënten gecombineerd, waardoor nieuwe gerechten ontstaan. Deze variëren van een simpele taco of salade tot een spannende poké bowl. De Hollandse Nieuwe Stijl toont aan dat haring veelzijdiger is dan vaak wordt gedacht en voor verrassende smaakcombinaties zorgt.

Marco Somer, een chef-kok die al langer experimenteert met Hollandse Nieuwe vertelt: “De haring is verrassend goed te combineren met ingrediënten uit de Aziatische keuken. Sowieso is het een ontzettend bruikbare vis die perfect van kop tot staart te gebruiken is.”

Haringseizoen

Het Nederlands Visbureau startte dit seizoen een campagne om jongeren aan de Hollandse Nieuwe te krijgen. Veel jongeren eten geen haring, afgeschrikt door de graten en de geur. De campagne concentreert zich op de verwerking van  haring in gerechten die jongeren wel graag lusten, zoals sushi, taco’s en tartaar.

Het haringseizoen ging half juni van start met de veiling van het eerste vaatje in Scheveningen. Dit bracht een bedrag van 78.000 euro op voor Stichting Hulphond. De koper was groothandel Makro. De kwaliteit van de Hollandse Nieuwe is goed dit jaar. Volgens Omroep West ‘iets minder vet, maar wel romig en lekkâh’. Vorig jaar was de haring vetter, maar had minder smaak. De smaak is dit jaar beter omdat de vissen voldoende zonlicht en eten hebben gekregen.

Lees ook
VNV trakteert zorgpersoneel door het hele land op Hollandse Nieuwe

VNV trakteert zorgpersoneel door het hele land op Hollandse Nieuwe

In plaats van de traditionele veiling deelde het Nederlands Visbureau Hollandse Nieuwe uit in enkele grote ziekenhuizen. Een mooie geste, vond de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV). Daarom vroegen zij de twaalf provinciewinnaars van de Nationale Haringtest 2019 om namens VNV bij een lokale zorginstelling een grote schaal Hollandse Nieuwe...

Gour (met) vis gezond

Gour (met) vis gezond

Nieuws van het Nederlands Visbureau. Met Gour (met) vis gezond, De zomereditie van Visculinair en De start van het haringseizoen

Normaal

Normaal

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik ben het soms zo zat. Dat iedereen de afgelopen twaalf weken maar deed alsof we zoveel tijd over hebben. Tijd om op te ruimen, om nieuwe dingen te leren en om alle achterstallige klussen aan huis en tuin te doen. Terwijl ik net zo druk als anders was en ik om me heen ook vooral mensen zag die het juist drukker...