Nog geen steun voor MKB-bedrijven

21 september 2022 Redactie Food

De presentatie van de begroting tijdens Prinsjesdag leverde wel wat positief nieuws op, maar nog geen steun voor energie-intensieve (vers-)ondernemingen zoals bakkers, slagers en visspecialisten. In het programma Nieuwsuur dinsdagavond zei minister Adriaansens van Economische Zaken dat het steunpakket in november rond moet zijn.

“Het is goed dat het kabinet met verschillende maatregelen actie onderneemt om de koopkracht van burgers te verbeteren en dat er zo’n 600 miljoen beschikbaar komt voor het mkb. Verder heeft het kabinet aangekondigd serieus iets te gaan doen voor de energie-intensieve bedrijven. Voor deze groep is snel actie nodig en dit is dan ook een goede zaak. Tegelijkertijd hebben ondernemers zorgen over de optelsom van extra lastenverzwaringen (Vpb en Box-2), de versnelde verhoging van het minimumloon en alle andere kosten die zij momenteel op hun bord krijgen. We moeten de motor van de economie niet uit het oog verliezen én bijvoorbeeld onbedoeld de inflatie verder aanjagen.” Dat zeggen MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland in een eerste reactie op de Prinsjesdagstukken.

Regeling voor energie-intensieve bedrijven

De minister van Economische Zaken Adriaansens heeft gisteren in het programma Nieuwsuur aangegeven dat het de bedoeling is om net als voor huishoudens met een gericht plan te komen om ondernemers te helpen, maar dat dat niet lukte voor Prinsjesdag. In tegenstelling tot huishoudens – waar het gemiddelde gebruik bekend is en er dus vrij eenvoudig een regeling op toe te passen viel – is dat voor ondernemers uiteraard anders. Adriaansens gaf aan vooral energie-intensieve bedrijven te gaan steunen en noemde daarbij als voorbeeld onder meer de bakkers.

Een avond eerder gaf MKB-voorzitter Jacco Vonhof in Nieuwsuur al aan dat hij er vertrouwen in heeft dat er een regeling komt, maar dat dat nog even tijd nodig heeft. Steun is noodzakelijk geeft hij aan, ook al omdat ondernemers ook met andere kosten geconfronteerd worden zoals de nieuwe looneisen vanuit vakbonden, de verhoogde vennootschapsbelasting, hoge huurkosten en arbeidsmarktkrapte. En dan vermeldt hij nog niet de stijgende kosten voor grondstoffen, verpakkingen en transport die op alle fronten doorwerken.

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?