Noordzeeboerderij start met zeewierteelt op zee

160303 zeewier certificering

Stichting Noordzeeboerderij is begonnen met zeewierteelt op de Proefboerderij Scheveningen. De locatie ligt 15 kilometer uit de kust en is 25 hectare groot. Het zeewier moet daar 4,5 maand groeien. Er gaan twee installaties te water. De Spoetnik van 5 meter doorsnee wordt ingezet voor kwaliteitstesten. Een 50 meter lange SMAC (‘Scalable Macro Algae Cultivation) module moet zicht geven op de verdienmodel van toekomstige offshore zeewierboerderijen.

Markeringsboeien

Rijkswaterstaat is betrokken bij de operatie. Omdat het wier zonlicht nodig heeft, bevinden de installaties zich vlak (tot 5 meter) onder het wateroppervlak. Om de visserij en overige scheepvaart te waarschuwen, is de locatie voorzien van twee markeringsboeien. De losse module ligt bij een blinde ton. De installatie ligt tussen de boeien in, richting NNW-SSE.

  • Positie van de boeien:
  • 1.     Noord cardinale lichtboei NZB-N karakter VQ W Topteken Noord,
  • positie 52-09,9067 N  004-03,8159 E
  • 2.     Zuid cardinale lichtboei NZB-S karakter VQ (6) + LFL 10s. W Topteken Zuid,
  • positie 52-09,4656 N  004-03,8855 E
161024-Zeewierteelt-Noordzeeboerderij-150x150

Multifunctioneel

Akkerbouw op zee sluit goed aan bij de ontwikkeling van nieuwe windparken voor de Nederlandse kust. Die ruimte kan multifunctioneel gebruikt worden volgens initiatiefnemer Koen van Swam: “De vraag naar gezonde en plantaardige voedsel- en grondstofbronnen groeit enorm. Zeewier is milieuvriendelijk, voedzaam én kent tal van toepassingen. Van brood, salade, pesto en loempia’s tot servies, kleding en bioplastic. Zeewierteelt wordt een belangrijke bouwsteen van de circulaire economie.”

In het project wordt samengewerkt met ketenpartijen zoals Van Oord, Royal IHC, Rederij Groen, Rederij W van der Zwan, Rederij Vrolijk, Rijkswaterstaat, Rijksrederij, Kustwacht, Boeg Nautic, Hortimare, CIV Den Oever, Maris Projects, Murre Techniek, Bakker Machinefabriek, Menken van den Assem Fresh Foods en Schuttelaar & Partners.

 
Lees ook
Zeewierteelt op Texel

Zeewierteelt op Texel

Het bedrijf Waddenwier is er in het waddengebied op Texel in geslaagd met vers zeewater een uitzonderlijke kwaliteit Nederlands zeewier te telen. Zeewier wordt steeds belangrijker in voeding, farmacie, cosmetica en als bemesting in de landbouw. Met deze doorbraak komt er de beschikking over duurzaam en milieuvriendelijk geteeld wier. Waddenwier teelt...