Weinig Noordzeevis op de menukaart in Scheveningen

Noordzeevis uit Scheveningen-LS (7)

Bijna de helft van de strandpaviljoens in Scheveningen heeft geen enkele Noordzeevis op de menukaart staan. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen onder 47 strandpaviljoens.

Schuttelaar & Partners voerde het onderzoek voor het tweede jaar op rij uit. 43 procent van de onderzochte horecagelegenheden had geen enkele Noordzeevis op de kaart staan. Bij één op de drie standpaviljoens staat slechts één vissoort uit de Noordzee op de kaart.

Vangst van de dag

Ook bieden de paviljoens weinig variëteit. De top vijf van meest geserveerde vis bij de strandpaviljoens bestaat uit zalm, sliptong, zeebaars, tonijn en kabeljauw. Hiervan komt alleen de slibtong uit de Noordzee. Noordzeevissen als tarbot, heek en griet worden zelden of nooit aangeboden. Schol en tong staan soms op de kaart vermeld.

In het onderzoek is niet gekeken naar de vangst van de dag. Veel strandpaviljoens hebben deze wel op de menukaart staan. Volgens de Stichting biedt de dagvangst de mogelijkheid om verse vis uit Scheveningen op de menukaart te zetten.

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

De stichting Noordzeevis uit Scheveningen zet zich in om Noordzeevis uit Scheveningen geliefd te maken en op meer plekken te laten verkopen. De stichting doet dit met behulp van ambassadeurs. Zij helpen om Noordzeevis verder op de kaart te zetten. Verschillende ondernemers aan de boulevard van Scheveningen zijn inmiddels ambassadeur van de stichting. Juist het winterseizoen, waarin wordt nagedacht over de menukaart, biedt de mogelijkheden om Noordzeevis volgend seizoen op de kaart te zetten.

Lees ook
Pulsvissen veroorzaakt geen massale sterfte bodemleven

Pulsvissen veroorzaakt geen massale sterfte bodemleven

Half november maakte Wageningen Marine Research-onderzoekers Pieke Molenaar en Edward Schram de resultaten van een kort praktijkonderzoek bekend. "We hebben geen massale directe sterfte van bodemleven aangetroffen in het spoor van een pulskotter”, aldus de onderzoekers.

Chefs Relais & Châteaux zetten zich in voor duurzame vis

Chefs Relais & Châteaux zetten zich in voor duurzame vis

Elf chefs van het bekende hotel en restaurantlabel Relais & Châteaux gaan zich inzetten voor duurzame vis. Ter inspiratie kwamen ze samen op Texel bij Jef Schuur en Nadine Mögling van hotel restaurant Bij Jef.

Vegan SeaStar gaat internationale markt op met plantaardige vis

Vegan SeaStar gaat internationale markt op met plantaardige vis

Vegan ZeaStar gaat een jaar na de Nederlandse lancering de internationale markt op. Het afgelopen jaar verhoogde het bedrijf de productie en voegde plantaardige omega 3-olie toe aan de plantaardige sashimi. Vegan ZeaStar gaat deze producten op de markt in het Verenigd Koninkrijk brengen.