Weinig Noordzeevis op de menukaart in Scheveningen

Noordzeevis uit Scheveningen-LS (7)

Bijna de helft van de strandpaviljoens in Scheveningen heeft geen enkele Noordzeevis op de menukaart staan. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen onder 47 strandpaviljoens.

Schuttelaar & Partners voerde het onderzoek voor het tweede jaar op rij uit. 43 procent van de onderzochte horecagelegenheden had geen enkele Noordzeevis op de kaart staan. Bij één op de drie standpaviljoens staat slechts één vissoort uit de Noordzee op de kaart.

Vangst van de dag

Ook bieden de paviljoens weinig variëteit. De top vijf van meest geserveerde vis bij de strandpaviljoens bestaat uit zalm, sliptong, zeebaars, tonijn en kabeljauw. Hiervan komt alleen de slibtong uit de Noordzee. Noordzeevissen als tarbot, heek en griet worden zelden of nooit aangeboden. Schol en tong staan soms op de kaart vermeld.

In het onderzoek is niet gekeken naar de vangst van de dag. Veel strandpaviljoens hebben deze wel op de menukaart staan. Volgens de Stichting biedt de dagvangst de mogelijkheid om verse vis uit Scheveningen op de menukaart te zetten.

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

De stichting Noordzeevis uit Scheveningen zet zich in om Noordzeevis uit Scheveningen geliefd te maken en op meer plekken te laten verkopen. De stichting doet dit met behulp van ambassadeurs. Zij helpen om Noordzeevis verder op de kaart te zetten. Verschillende ondernemers aan de boulevard van Scheveningen zijn inmiddels ambassadeur van de stichting. Juist het winterseizoen, waarin wordt nagedacht over de menukaart, biedt de mogelijkheden om Noordzeevis volgend seizoen op de kaart te zetten.

Lees ook
Greenpeace wordt niet vervolgd voor dumpen van stenen

Greenpeace wordt niet vervolgd voor dumpen van stenen

Eind september begon Greenpeace met het dumpen van stenen in de Noordzee. Visserijorganisatie VisNed deed aangifte. Het Openbaar Ministerie laat de organisatie met een brief weten niet over te gaan tot vervolging. Dat meldt VisNed op de website.

Aandeel Noordzeevis op Scheveningse menukaart neemt toe

Aandeel Noordzeevis op Scheveningse menukaart neemt toe

Strandtent Solbeach is de winnaar van de Noordzeevis uit Scheveningen-award, die Stichting Noordzeevis uit Scheveningen op 12 oktober voor het eerst uitreikte. Daarnaast presenteerde de stichting de resultaten van het jaarlijkse onderzoek naar de vertegenwoordiging van Noordzeevis op de Scheveningse menukaart. Voor het eerst sinds 2016 is niet zalm...

Oorkonde Stichting Noordzeevis uit Scheveningen voor Vishandel van Eeden

Oorkonde Stichting Noordzeevis uit Scheveningen voor Vishandel van Eeden

Vishandel van Eeden ontving donderdag 1 oktober een oorkonde van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen vanwege het met passie aanbieden en actief bijdragen aan het geliefd maken van vis uit eigen zee.