Noordzeevisfestival VisSch zet wijting in de spotlights

Vissch

De vierde editie van het Noordzeevisfestival VisSch vindt plaats in de Scheveningse visafslag van vrijdag 6 tot en met zondag 8 oktober. Tijdens dit gratis culinaire festival kunnen bezoekers Noordzeevis in al haar gedaantes proeven en beleven. Elk jaar zet het festival één vergeten Noordzeevis in de spotlights. Dit jaar is dat wijting. Dit jaar wordt ook voor de eerste keer de VisSch Award uitgereikt.

In de Scheveningse Visafslag is van alles te beleven. Zo zijn er workshops garnalen pellen, een kinderhoek, demonstraties vis fileren en een heuse visveiling. Centraal staan de tientallen foodtrucks. Deze presenteren een parade van gerechten met Noordzeevis. Het festival krijgt dit jaar een ruimere opzet met meer zithoeken. Ook vaart de VisSch watertaxi. Deze brengt bezoekers van iedere plek in de haven naar het festival.

Wijting

Dit jaar is de vergeten Noordzeevis Wijting. Wijting is familie van de kabeljauw en meer dan de helft van de Europese wijtingvangst komt uit de Noordzee. De visserij beschouwt deze vis vaak als bijvangst. Wijting wordt vooral gebruikt in Fish & Chips en als lekkerbekje, maar is culinair op veel meer verschillende manieren te bereiden. In de kookstudio van VisSch staat wijting centraal tijdens diverse demo’s en workshops die worden gegeven door bekende chef-koks.

Vissch Award

Nieuw dit jaar is de VisSch Award. Deze award is speciaal voor een persoon, onderneming of instelling die zich op een bijzondere manier inzet voor Noordzeevis in het algemeen en/of Noordzeevis uit Scheveningen. Speerpunten waar de vakjury en het publiek op letten zijn lokaal, gezond, duurzaamheid en smaak.

Algemene informatie

Culinair Visfestival VisSch vindt plaats van vrijdag 6 tot en met zondag 8 oktober. Op vrijdag is het festival geopend van 17.00-22.00, op zaterdag van 12.00-22.00 en op zondag van 12.00-19.00. De locatie van het festival is de Visafslag Scheveningen.

Lees ook
Beet by Peet ambassadeur van Noordzeevis

Beet by Peet ambassadeur van Noordzeevis

Viskiosk Beet by Peet aan het Azaleaplein in Den Haag heeft de oorkonde van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen gekregen vanwege het met passie aanbieden en actief bijdragen aan het geliefd maken van vis uit eigen zee. Peter van der Meulen, eigenaar, nam de oorkonde in ontvangst van Matthijs den Heijer, voorzitter Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.

Vissers sluiten zich aan bij boerenprotest

Vissers sluiten zich aan bij boerenprotest

Niet alleen de boeren gaan woensdag 19 februari naar Den Haag. Ook de vissers komen, laat EMK weten. "Vissers komen ernstig in de knel door de industrialisatie op zee met 22.500 windmolens en natuurorganisaties die daarbovenop met zeereservaten natuurcompensatie afdwingen", staat te lezen in het persbericht van EMK.

Aandacht voor '75 jaar vrijheid' tijdens Vlaggetjesdag in Scheveningen

Aandacht voor '75 jaar vrijheid' tijdens Vlaggetjesdag in Scheveningen

Op 12 juni 2020 viert Scheveningen de Hollandse Nieuwe met Vlaggetjesdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Het thema '75 jaar vrijheid' komt terug op Vlaggetjesdag. Dat blijkt uit de poster van het event die de organisatie deze week presenteerde.