Noordzeevisfestival VisSch zet wijting in de spotlights

Vissch

De vierde editie van het Noordzeevisfestival VisSch vindt plaats in de Scheveningse visafslag van vrijdag 6 tot en met zondag 8 oktober. Tijdens dit gratis culinaire festival kunnen bezoekers Noordzeevis in al haar gedaantes proeven en beleven. Elk jaar zet het festival één vergeten Noordzeevis in de spotlights. Dit jaar is dat wijting. Dit jaar wordt ook voor de eerste keer de VisSch Award uitgereikt.

In de Scheveningse Visafslag is van alles te beleven. Zo zijn er workshops garnalen pellen, een kinderhoek, demonstraties vis fileren en een heuse visveiling. Centraal staan de tientallen foodtrucks. Deze presenteren een parade van gerechten met Noordzeevis. Het festival krijgt dit jaar een ruimere opzet met meer zithoeken. Ook vaart de VisSch watertaxi. Deze brengt bezoekers van iedere plek in de haven naar het festival.

Wijting

Dit jaar is de vergeten Noordzeevis Wijting. Wijting is familie van de kabeljauw en meer dan de helft van de Europese wijtingvangst komt uit de Noordzee. De visserij beschouwt deze vis vaak als bijvangst. Wijting wordt vooral gebruikt in Fish & Chips en als lekkerbekje, maar is culinair op veel meer verschillende manieren te bereiden. In de kookstudio van VisSch staat wijting centraal tijdens diverse demo’s en workshops die worden gegeven door bekende chef-koks.

Vissch Award

Nieuw dit jaar is de VisSch Award. Deze award is speciaal voor een persoon, onderneming of instelling die zich op een bijzondere manier inzet voor Noordzeevis in het algemeen en/of Noordzeevis uit Scheveningen. Speerpunten waar de vakjury en het publiek op letten zijn lokaal, gezond, duurzaamheid en smaak.

Algemene informatie

Culinair Visfestival VisSch vindt plaats van vrijdag 6 tot en met zondag 8 oktober. Op vrijdag is het festival geopend van 17.00-22.00, op zaterdag van 12.00-22.00 en op zondag van 12.00-19.00. De locatie van het festival is de Visafslag Scheveningen.

Lees ook
Greenpeace wordt niet vervolgd voor dumpen van stenen

Greenpeace wordt niet vervolgd voor dumpen van stenen

Eind september begon Greenpeace met het dumpen van stenen in de Noordzee. Visserijorganisatie VisNed deed aangifte. Het Openbaar Ministerie laat de organisatie met een brief weten niet over te gaan tot vervolging. Dat meldt VisNed op de website.

Aandeel Noordzeevis op Scheveningse menukaart neemt toe

Aandeel Noordzeevis op Scheveningse menukaart neemt toe

Strandtent Solbeach is de winnaar van de Noordzeevis uit Scheveningen-award, die Stichting Noordzeevis uit Scheveningen op 12 oktober voor het eerst uitreikte. Daarnaast presenteerde de stichting de resultaten van het jaarlijkse onderzoek naar de vertegenwoordiging van Noordzeevis op de Scheveningse menukaart. Voor het eerst sinds 2016 is niet zalm...

Oorkonde Stichting Noordzeevis uit Scheveningen voor Vishandel van Eeden

Oorkonde Stichting Noordzeevis uit Scheveningen voor Vishandel van Eeden

Vishandel van Eeden ontving donderdag 1 oktober een oorkonde van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen vanwege het met passie aanbieden en actief bijdragen aan het geliefd maken van vis uit eigen zee.