Noordzeevisfestival VisSch zet wijting in de spotlights

Vissch

De vierde editie van het Noordzeevisfestival VisSch vindt plaats in de Scheveningse visafslag van vrijdag 6 tot en met zondag 8 oktober. Tijdens dit gratis culinaire festival kunnen bezoekers Noordzeevis in al haar gedaantes proeven en beleven. Elk jaar zet het festival één vergeten Noordzeevis in de spotlights. Dit jaar is dat wijting. Dit jaar wordt ook voor de eerste keer de VisSch Award uitgereikt.

In de Scheveningse Visafslag is van alles te beleven. Zo zijn er workshops garnalen pellen, een kinderhoek, demonstraties vis fileren en een heuse visveiling. Centraal staan de tientallen foodtrucks. Deze presenteren een parade van gerechten met Noordzeevis. Het festival krijgt dit jaar een ruimere opzet met meer zithoeken. Ook vaart de VisSch watertaxi. Deze brengt bezoekers van iedere plek in de haven naar het festival.

Wijting

Dit jaar is de vergeten Noordzeevis Wijting. Wijting is familie van de kabeljauw en meer dan de helft van de Europese wijtingvangst komt uit de Noordzee. De visserij beschouwt deze vis vaak als bijvangst. Wijting wordt vooral gebruikt in Fish & Chips en als lekkerbekje, maar is culinair op veel meer verschillende manieren te bereiden. In de kookstudio van VisSch staat wijting centraal tijdens diverse demo’s en workshops die worden gegeven door bekende chef-koks.

Vissch Award

Nieuw dit jaar is de VisSch Award. Deze award is speciaal voor een persoon, onderneming of instelling die zich op een bijzondere manier inzet voor Noordzeevis in het algemeen en/of Noordzeevis uit Scheveningen. Speerpunten waar de vakjury en het publiek op letten zijn lokaal, gezond, duurzaamheid en smaak.

Algemene informatie

Culinair Visfestival VisSch vindt plaats van vrijdag 6 tot en met zondag 8 oktober. Op vrijdag is het festival geopend van 17.00-22.00, op zaterdag van 12.00-22.00 en op zondag van 12.00-19.00. De locatie van het festival is de Visafslag Scheveningen.

Lees ook
Zalm meest aangeboden vis op menukaarten Scheveningse haven

Zalm meest aangeboden vis op menukaarten Scheveningse haven

Zalm was in 2019 de vis die het meest werd aangeboden op de menukaart in de Scheveningse haven. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Schuttelaar & Partners in opdracht van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Eerder kwam hetzelfde beeld naar voren bij de Scheveningse strandpaviljoens.

Promotie Noordzeevis uit IJmuiden op dancefestivals

Promotie Noordzeevis uit IJmuiden op dancefestivals

De Stichting Noordzeevis uit IJmuiden wil in 2020 Noordzeevis promoten op het (pre) sailfestival en op verschillende dancefeesten in recreatiegebied Spaarnwoude. et doel van de stichting is om van Noordzeevis, zoals griet, makreel, schol, tarbot, tong en wijting, onder de aandacht brengen van ondernemers in de handel, horeca en bij consumenten.

Noordzeevisfestival VISSCH zet in op jeugd

Noordzeevisfestival VISSCH zet in op jeugd

Het jaarlijks terugkerend Noordzeevis festival VISSCH vond begin oktober voor de zesde keer traditiegetrouw plaats in het hart van de Scheveningse visserij, de visafslag. De schouwruimte van de afslag was omgetoverd tot festivalterrein met hippe foodtrucks, warme haard­vuurtjes, harbour jazz, vistafels en ‘vissige’ aankleding. Naast veel te eten was...