Noordzeevisfestival VisSch zet wijting in de spotlights

Vissch

De vierde editie van het Noordzeevisfestival VisSch vindt plaats in de Scheveningse visafslag van vrijdag 6 tot en met zondag 8 oktober. Tijdens dit gratis culinaire festival kunnen bezoekers Noordzeevis in al haar gedaantes proeven en beleven. Elk jaar zet het festival één vergeten Noordzeevis in de spotlights. Dit jaar is dat wijting. Dit jaar wordt ook voor de eerste keer de VisSch Award uitgereikt.

In de Scheveningse Visafslag is van alles te beleven. Zo zijn er workshops garnalen pellen, een kinderhoek, demonstraties vis fileren en een heuse visveiling. Centraal staan de tientallen foodtrucks. Deze presenteren een parade van gerechten met Noordzeevis. Het festival krijgt dit jaar een ruimere opzet met meer zithoeken. Ook vaart de VisSch watertaxi. Deze brengt bezoekers van iedere plek in de haven naar het festival.

Wijting

Dit jaar is de vergeten Noordzeevis Wijting. Wijting is familie van de kabeljauw en meer dan de helft van de Europese wijtingvangst komt uit de Noordzee. De visserij beschouwt deze vis vaak als bijvangst. Wijting wordt vooral gebruikt in Fish & Chips en als lekkerbekje, maar is culinair op veel meer verschillende manieren te bereiden. In de kookstudio van VisSch staat wijting centraal tijdens diverse demo’s en workshops die worden gegeven door bekende chef-koks.

Vissch Award

Nieuw dit jaar is de VisSch Award. Deze award is speciaal voor een persoon, onderneming of instelling die zich op een bijzondere manier inzet voor Noordzeevis in het algemeen en/of Noordzeevis uit Scheveningen. Speerpunten waar de vakjury en het publiek op letten zijn lokaal, gezond, duurzaamheid en smaak.

Algemene informatie

Culinair Visfestival VisSch vindt plaats van vrijdag 6 tot en met zondag 8 oktober. Op vrijdag is het festival geopend van 17.00-22.00, op zaterdag van 12.00-22.00 en op zondag van 12.00-19.00. De locatie van het festival is de Visafslag Scheveningen.

Lees ook
Potentie voor lokaal gevangen vis

Potentie voor lokaal gevangen vis

Ondernemers zien de laatste jaren een toename in de vraag naar lokaal gevangen Noordzeevis onder hun klanten. Toch is vis uit de Noordzee nog relatief onbekend en onbemind onder jongeren. Dat blijkt uit de eerste voorlopige resultaten van onlangs gestart onderzoek onder jongeren en ondernemers naar lokale vis.

Vissers halen ruim 500 ton afval uit zee

Vissers halen ruim 500 ton afval uit zee

Vissers haalden in 2019 558.235 kilo afval uit de Noordzee. 134 schepen en 13 deelnemende havens werkten mee aan het project Fishing for Litter. KIMO Nederland en België deelde daarvoor in de eerste week van september een certificaten uit.

Mogelijke stijging scholaanvoer door verbod op puls

Mogelijke stijging scholaanvoer door verbod op puls

Meer dan 1 miljoen ton volwassen schol in de Noordzee, maar de kottervloot ziet al jaren geen kans om het quotum optimaal te benutten. Volgens biologen bevindt de volwassen schol zich in het noordwestelijke deel van de Noordzee en daar vist de vloot niet. Het gevolg is onderbevissing van grote schol.