Noordzeevisfestival VisSch zet wijting in de spotlights

Vissch

De vierde editie van het Noordzeevisfestival VisSch vindt plaats in de Scheveningse visafslag van vrijdag 6 tot en met zondag 8 oktober. Tijdens dit gratis culinaire festival kunnen bezoekers Noordzeevis in al haar gedaantes proeven en beleven. Elk jaar zet het festival één vergeten Noordzeevis in de spotlights. Dit jaar is dat wijting. Dit jaar wordt ook voor de eerste keer de VisSch Award uitgereikt.

In de Scheveningse Visafslag is van alles te beleven. Zo zijn er workshops garnalen pellen, een kinderhoek, demonstraties vis fileren en een heuse visveiling. Centraal staan de tientallen foodtrucks. Deze presenteren een parade van gerechten met Noordzeevis. Het festival krijgt dit jaar een ruimere opzet met meer zithoeken. Ook vaart de VisSch watertaxi. Deze brengt bezoekers van iedere plek in de haven naar het festival.

Wijting

Dit jaar is de vergeten Noordzeevis Wijting. Wijting is familie van de kabeljauw en meer dan de helft van de Europese wijtingvangst komt uit de Noordzee. De visserij beschouwt deze vis vaak als bijvangst. Wijting wordt vooral gebruikt in Fish & Chips en als lekkerbekje, maar is culinair op veel meer verschillende manieren te bereiden. In de kookstudio van VisSch staat wijting centraal tijdens diverse demo’s en workshops die worden gegeven door bekende chef-koks.

Vissch Award

Nieuw dit jaar is de VisSch Award. Deze award is speciaal voor een persoon, onderneming of instelling die zich op een bijzondere manier inzet voor Noordzeevis in het algemeen en/of Noordzeevis uit Scheveningen. Speerpunten waar de vakjury en het publiek op letten zijn lokaal, gezond, duurzaamheid en smaak.

Algemene informatie

Culinair Visfestival VisSch vindt plaats van vrijdag 6 tot en met zondag 8 oktober. Op vrijdag is het festival geopend van 17.00-22.00, op zaterdag van 12.00-22.00 en op zondag van 12.00-19.00. De locatie van het festival is de Visafslag Scheveningen.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Meer aandacht voor Noordzeevis

Meer aandacht voor Noordzeevis

Het gros van de Noordzeevis gevangen door Nederlandse vissers is bestemd voor de export. “Zonde”, vindt Paul Einerhand. In het WNL-programma Stand van Nederland: Generatie Next pleit hij voor meer aandacht voor Noordzeevis.

Groene energiecentrale

Groene energiecentrale

Op de bodem van de Noordzee ligt een gasleidingennetwerk. Het Nederlandse deel herbergt een netwerk van zo’n 3.000 kilometer pijpleidingen.

Eerste editie kookwedstrijd ‘Junior Ambassador North Sea Chefs’

Eerste editie kookwedstrijd ‘Junior Ambassador North Sea Chefs’

Hotelschool Ter Groene Poorte organiseerde op maandag 6 maart 2023 de eerste editie van de kookwedstrijd ‘Junior Ambassador North Sea Chefs’. Celie Zeb en Tran Thi Thu uit het Specialisatiejaar CHEF wonnen en mogen zich één jaar ‘Junior Ambassadeur North Sea Chef’ noemen.