Noors bedrijf stopt zalmproductie in Schotland vanwege kwallen en corona

Zalmkweker Grieg_Foto Willem den Heijer

Foto: Willem M. den Heijer

Aan de Schotse westkust, de schoonste wateren van het Verenigd Koninkrijk, belemmeren kwallen en zeeluis de kweek van zalm. In combinatie met afzetperikelen als gevolg van de coronacrisis heeft de Noorse zalmkweker Grieg besloten te stoppen.

Grieg Seafood Group kampte vorig jaar in het eerste kwartaal met afzetperikelen. De coronacrisis zorgde voor een omzetdaling. Toen drie van de vijf kweeklocaties nabij het Schotse eiland Skye in de zomer te maken kreeg met vissterfte door grote hoeveelheden kwallen en de kosten van het transport van levende zalm vanaf Skye naar de verwerking op de Shetlandeilanden zwaar gingen wegen, besloot het Noorse concern, met hoofdkantoor in Bergen, de stekker eruit te halen. De kweek op Skye werd beëindigd.

Weerslag

Behalve de hierboven genoemde problemen vergde ook het bestrijden van zeeluis veel tijd en energie. Alles bij elkaar opgeteld veroorzaakte dat veel te hoge productiekosten, die ook zijn weerslag hadden op de kwekerijen op Shetland, waar Grieg liefst zestien kweeklocaties heeft. Eind vorig jaar nam de directie het besluit om zich volledig terug te trekken uit Schotland. In de twee Noorse regio’s Rogaland en Finnmark heeft Grieg nog wel enkele kwekerijen om de productie van zalm enigszins op peil te houden.

Te koop

In het derde kwartaal van 2020 bedroeg het verlies op Shetland ruim 16 miljoen euro. Voor de gemeenschap op de Schotse eilandenarchipel kwam de stopzetting als een donderslag bij heldere hemel. Op Shetland is meer dan driekwart van de beroepsbevolking afhankelijk van de visserij, visverwerking en zalmkweek. Grieg Seafood Shetland had 160 mensen in dienst. Inmiddels staat het bedrijf te koop en hoopt de eilandraad dat spoedig een gegadigde zich aanmeldt, teneinde de werkgelegenheid te waarborgen.

Dossiers
Lees ook
Oesterkweker vraagt kabinet om meer mogelijkheden

Oesterkweker vraagt kabinet om meer mogelijkheden

De coronacrisis zorgt voor problemen bij oesterkwekers. Daarom doet oesterkweker Jesse Nelis uit Yerseke een oproep aan het kabinet op Omroep Zeeland. Hij wil dat oesterboeren meer mogelijkheden krijgen.

RVO keurt ruim 19.000 TVL-aanvragen goed

RVO keurt ruim 19.000 TVL-aanvragen goed

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft ruim 19.000 aanvragen van de nieuwe Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) goedgekeurd. Deze ondernemers ontvangen deze week het eerste voorschot.

Stan van Lieshout opent winkel in coronatijd

Stan van Lieshout opent winkel in coronatijd

Een viswinkel openen in coronatijd, is dat een grote gok? Niet voor Stan van Lieshout uit het Brabantse Nuenen. Hij is eind vorig jaar zijn eerste eigen zaak gestart: Van Vis in Nuenen “Dit is juist een goede tijd: mensen gaan meer voor de lokale ondernemer.”