NVWA bestraft visser vanwege illegale fuiken

De NVWA heeft proces-verbaal opgemaakt tegen een beroepsvisser, omdat hij schietfuiken had uitgezet in het IJsselmeer. In de periode van 1 oktober tot 1 mei is het op het IJsselmeer niet toegestaan om met schietfuiken te vissen. Visserinspecteurs hebben twee schietfuiken in beslag genomen.

NVWA-inspecteurs en de Waddenunit voerden half oktober controle uit en troffen in de buurt van Den Oever schietfuiken aan. Deze bleken van een beroepsvisser te zijn, die ermee op wolhandkrab viste. Vanwege de weersomstandigheden konden de inspecteurs maar twee schietfuiken in beslag nemen. De visser moet de overige fuiken zo snel mogelijk zelf weghalen. De NVWA ziet er op toe dat de visser dit daadwerkelijk doet.

Gezond bestand

Om een gezonde visstand in het IJsselmeer te bevorderen, zijn er gebieden aangewezen waar niet mag worden gevist met bepaalde vistuigen, zoals schietfuiken. Wie in een gesloten gebied of tijdens de gesloten periode toch vist met schietfuiken pleegt een economisch delict. De NVWA maakt daarom altijd proces-verbaal op tegen de visser.

 

Fuikenvissers

IJsselmeervissers die vissen met schietfuiken zijn het niet eens met het beleid omtrent de wolhandkrabvisserij. Grote fuikenvissers mogen namelijk wel tot eind december op wolhandkrab vissen. Na het slechte palingseizoen van dit jaar komt de maatregel extra hard aan.

De overheid vreest dat er bij de vangstmethode met schietfuiken veel vis wordt bij gevangen. Daarom heeft onderzoeksbureau ATKB vorig najaar in opdracht van de Kenniskringen Visserij onderzoek gedaan bij verschillende fuikenvissers. Daaruit bleek dat de schietfuikenvisserij niet tot verslechtering van de visstand in het IJsselmeer leidde. Tot nu toe is er van overheidszijde nog niets gedaan met de conclusies van het bureau. Ook wachten de vissers nog op uitbetaling van de eenmalige compensatie voor de visserijreductie van vorig jaar.

Lees ook
10.500 kilo niet-traceerbare garnalen vernietigd in fraudeonderzoek

10.500 kilo niet-traceerbare garnalen vernietigd in fraudeonderzoek

Een handelaar heeft op 29 september in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) afstand gedaan van 10.500 kilo garnalen. Vanwege de voedselveiligheid moet de herkomst van levensmiddelen altijd traceerbaar zijn. De benodigde documentatie van deze partij ontbrak. Daarom worden deze garnalen vernietigd.

NVWA inspectieresultaten per 1 september sneller openbaar

NVWA inspectieresultaten per 1 september sneller openbaar

Een nieuwe beleidsregel stelt de NVWA in staat om inspectieresultaten veel sneller dan voorheen openbaar te maken. Dit geldt bijvoorbeeld voor visafslagen.

TTX in mosselen en oesters legt oogst gedeeltelijk stil

TTX in mosselen en oesters legt oogst gedeeltelijk stil

Op een aantal mossel- en oesterpercelen in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer is de giftige stof tetrodotoxine (TTX) aangetroffen, schrijft de NRC. Als mensen grote hoeveelheden TTX binnen krijgen, kan dat blijvende zenuwschade veroorzaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de eigenaren van de betreffende percelen verboden...