NVWA en douane nemen 72 kilo glasaal in beslag

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben in samenwerking met de Douane op tweede Paasdag op Schiphol 36 plastic zakken met Europese glasaal in beslag genomen. De met water en glasaal gevulde plastic zakken waren verstopt in 6 gewone koffers. De Chinese man en vrouw die de levende babypaling in de koffers hadden ingecheckt zijn aangehouden.

72 kilo glasaal

De verdachten wilden de glasaal naar China smokkelen. Het gaat in totaal om 72 kilo glasaal. De partij is in China circa 115.000 euro waard. Tegen het stel is proces-verbaal opgemaakt omdat zij niet over de benodigde vergunningen beschikten. Ze moeten zich in juli voor de rechtbank te verantwoorden.

Beschermd

De Europese paling is sinds 2009 beschermd, omdat de populatie hard achteruit gaat. Er is geïnvesteerd om de palingstand te verbeteren, onder andere door het uitzetten van glasaal. De export van Europese paling is aan strenge regels gebonden. Zonder een CITES-exportvergunning is export verboden.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 wijzigen de tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De kosten die NVWA in rekening brengt voor activiteiten zoals keuringen, herinspecties en systeemtoezicht stijgen voor 2023. Op de website van NVWA staat een overzicht van alle tarieven.

EU bereikt akkoord vangstmogelijkheden visserij 2023

EU bereikt akkoord vangstmogelijkheden visserij 2023

De lidstaten van de Europese Unie (EU) sloten 13 december een akkoord over de vangstmogelijkheden voor de zeevisserij in 2023. In dit akkoord besloot de EU ook dat in 2023 gedurende zes maanden niet op schieraal en glasaal gevist mag worden.

'We zitten tegen een doorbraak aan’

'We zitten tegen een doorbraak aan’

De kweek van vis wordt wereldwijd steeds belangrijker om aan de vraag naar gezonde en duurzame eiwitten te voldoen. Ook in Neder­land speelt kweekvis een steeds grotere rol, met duurzaamheid en kwaliteit als uitgangspunt van de kwekers. Vandaag het laatste deel van deze rondvraag met Rick Leemans van Glasaal Volendam.