NVWA en douane nemen 72 kilo glasaal in beslag

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben in samenwerking met de Douane op tweede Paasdag op Schiphol 36 plastic zakken met Europese glasaal in beslag genomen. De met water en glasaal gevulde plastic zakken waren verstopt in 6 gewone koffers. De Chinese man en vrouw die de levende babypaling in de koffers hadden ingecheckt zijn aangehouden.

72 kilo glasaal

De verdachten wilden de glasaal naar China smokkelen. Het gaat in totaal om 72 kilo glasaal. De partij is in China circa 115.000 euro waard. Tegen het stel is proces-verbaal opgemaakt omdat zij niet over de benodigde vergunningen beschikten. Ze moeten zich in juli voor de rechtbank te verantwoorden.

Beschermd

De Europese paling is sinds 2009 beschermd, omdat de populatie hard achteruit gaat. Er is geïnvesteerd om de palingstand te verbeteren, onder andere door het uitzetten van glasaal. De export van Europese paling is aan strenge regels gebonden. Zonder een CITES-exportvergunning is export verboden.

Lees ook
Gerard Bakker nieuwe inspecteur-generaal NVWA

Gerard Bakker nieuwe inspecteur-generaal NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt een nieuwe inspecteur-generaal. De ministerraad heeft ingestemd met de benoeming van Dr. mr. G.J.C.M. (Gerard) Bakker. Hij gaat de functie vanaf 16 augustus 2021 vervullen.

Dupan zet half miljoen jonge palingen uit

Dupan zet half miljoen jonge palingen uit

Stichting Dupan zet woensdag 26 mei ongeveer 500.000 jonge palingen uit. Een van de uitzetlocaties is de Kromme Mijdrecht in De Hoef, tussen Mijdrecht en Uithoorn. Deze herbevolking gebeurt in opdracht van het ministerie van LNV om de Nederlandse palingstand te vergroten en is onderdeel van het Europese herstelprogramma.

Miljoenen jonge palingen uitgezet in Randmeren

Miljoenen jonge palingen uitgezet in Randmeren

Stichting Dupan zette woensdag 3 maart 2,5 miljoen jonge palingen uit in de Randmeren. De kleine palingen waren 7 cm lang en kwamen vanuit Frankrijk met een vrachtwagen naar havens van Elburg, Harderwijk en Huizen. Daar werden ze gewogen en geteld, en vervolgens uitgezet in de natuur.