NVWA: Ingrediënt ‘toegevoegd water’ moet op het etiket

23 april 2018

Vlees- en visproducenten krijgen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tot 10 juli om het ingrediënt ‘toegevoegd water’ op het etiket te zetten, schrijft de Volkskrant. Dat geldt voor alle producten waarvan minstens 5 procent van het gewicht bestaat uit toegevoegd water. De ingreep volgt op een steekproef door de Volkskrant, waaruit bleek dat Nederlandse producenten zich niet houden aan de Europese etiketteringswetgeving die al sinds 2014 geldt. De NVWA bevestigde dat verpakkingen niet van het juiste etiket zijn voorzien en gaf de producenten een deadline.

Het toevoegen van water aan vlees- en visproducten is niet verboden, maar het moet wel op het etiket staan. Volgens de producenten verbetert toegevoegd water de smaak en voorkomt het uitdroging. Onzin, vindt levensmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer. Ze willen producten alleen maar verzwaren, en misleiden daarmee consumenten. Dat kan zelfs zo ver gaan, dat gekookte ham niet eens meer ham zou mogen heten, ontdekte de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop begin dit jaar al.

Op de site van KNS staat dat dit in het ambachtelijke slagerskanaal nauwelijks aan de orde is. Het gaat vooral om voorverpakte vleesproducten. "Slagers hebben genoeg vakmanschap om te herkennen of er niet onnodig veel water aan producten is toegevoegd en zo nodig de receptuur aan te passen of de leverancier daar op aan te spreken" aldus KNS.

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?