Oceaan warmde op met een snelheid van 40 kilometer per decennium

opwarmen oceaan

Ook plankton trekt naar koelere wateren als het zeewater warmer wordt. Dat blijkt uit nieuw sediment-onderzoek, waarvan de resultaten zijn verschenen in Nature.

Foraminiferen zijn eencellige amoebes die minuscule kalkschelpjes bouwen en in gemeenschappen samenleven. Ze zijn verantwoordelijk voor de helft van de hoeveelheid kalk in de oceanen. Eenmaal dood dwarrelen ze naar de zeebodem waar de kalkskeletjes zich opstapelen als sediment.

Duitse wetenschappers vergeleken sedimenten van 3774 foraminiferengemeenschappen, daterend uit de pre-industriële periode, met foraminifeersedimenten uit de periode 1978 – 2013.

De samenstelling van de moderne noordelijke foraminifeersedimenten was te vergelijken met pre-industriële foraminifeersedimenten van 600 kilometer zuidelijker. De warmere soorten trokken met een snelheid van zo’n 40 kilometer per 10 jaar naar het noorden.

Het onderzoek is een nieuwe aanwijzing voor de opwarming van de oceanen. Eerdere aanwijzingen waren het migratiegedrag van vissen zoals de sardine en ansjovis, de makreel en de kabeljauw.

Bron: Foodlog

Dossiers
Lees ook
Meer kwik in vis door opwarming en overbevissing

Meer kwik in vis door opwarming en overbevissing

De opwarming van de aarde heeft invloed op het kwikgehalte in vis. Dat meldt een internationaal team van onderzoekers in het vakblad Nature. Ook overbevissing speelt hierbij een rol. “We begrepen tot nu toe nog niet goed waarom de niveaus van methylkwik zo hoog waren in grote vissen,” vertelt onderzoeksleider Amina Schartup.

Opwarming oceanen treft Noordzeevis het hardst

Opwarming oceanen treft Noordzeevis het hardst

Voorspellen welke gevolgen klimaatverandering gaat hebben, is lastig. Daarom kozen Amerikaanse wetenschappers voor een robuustere aanpak. Ze keken naar de recente historie van de commerciële visvangst en stelden vast dat de toekomst al begonnen is. In de Noordzee nog het meest. Door Cécile Janssen - Foodlog In de afgelopen 80 jaar (1930-2010) heeft...

Plastic stuurt zeedieren op wereldreis

Plastic stuurt zeedieren op wereldreis

Plastic blijkt een ‘goed’ transportmiddel te zijn. Kleine en grote zeebewoners, van algen tot krabben, dobberen de wereldzeeën over via plastic materiaal. Ze kunnen zo als exoten op verre bestemmingen terecht komen. Oceaanwetenschapper James Carlton ziet de via plastic afval in de oceanen reizende exoten als een wereldwijd probleem, zegt hij in The...