Ode aan het ei

12 augustus 2021

Interviews, verhalen, persoonlijke anekdotes, proefjes en dat alles over ei en eieren. Guus Luijters is al zijn hele leven lang gefascineerd door het ei, vertelt hij in een filmpje op Foodtube. Hij vermoedt dat het door de oorlog komt. “Vlak na de oorlog was een ei een uitzonderlijke traktatie.”

Een ei is een bijzonder ding, het is volmaakt en het valt eigenlijk nooit tegen, aldus de schrijvers van ‘Ode aan het ei’, Guus en Sara Luijters. “Voel hoe het ei zich voegt naar de holte van je hand, neem het tussen duim en wijsvinger en houd het tegen het licht om te zien hoe de zonnestralen erdoorheen vallen, laat het vallen en vang het weer op, open je mond en leg het op je tong, steek het in je zak en ga de straat op. Een ei is altijd mooi.”

In dit boekje lees je dan ook alles wat je ooit wilde weten over het ei. Hoeveel eten we er in Nederland, en was het er nou wel of niet eerder dan de kip? Je leest over eieren in kunst en literatuur, de glansrol van het ei in gerechten van over de hele wereld, en de beste manier om een zachtgekookt eitje te koken.

Een boekje voor iedereen dus, want wat is er nou mooier dan een ei, in al zijn volmaakte eenvoud? En dan hebben we het nog niet eens over alles wat je er in de bakkerij mee kunt. Waar zouden we zijn zonder het ei…

Altijd op de hoogte blijven?