Oesterbanken herstellen met 3D-printers

BRUINISSE-OESTER

In de twintigste eeuw bedekten oesterbanken bijna 20 procent van de bodem van de Noordzee. Tegenwoordig zijn de meeste nagenoeg verdwenen door overbevissing, ziektes en koude winters. Onder aansturing van het WNF is een pilotproject gestart om de oesterbanken ten noorden van Schiermonnikoog te herstellen, schrijft Naturetoday.

Het unieke van het project is dat op een diepte van 20 meter in de boven Schiermonnikoog gelegen Borkumse Stenen onder meer 3D-geprinte rifstructuren zijn geplaatst, waar de Noorse platte oester zich op vastzet. Oesterbanken zijn een hotspot voor biodiversiteit. De banken zijn een broedplaats voor haaien en roggen en een schuilplaats voor kleinere zeedieren.

Het WNF zet wereldwijd dergelijke projecten op om de biodiversiteit in zee te verbeteren. Dit project is mogelijk een aanzet om meer schelpdiergebieden in de Noordzee, ook nabij windmolenparken, op te starten. Voorwaarde is wel dat er niet gevist mag worden.

Bron: Foodlog

Lees ook
Vissen garnalenvissers te veel op de Waddenzee?

Vissen garnalenvissers te veel op de Waddenzee?

Garnalenvissers hebben de afgelopen jaren veel meer gevist in beschermde natuurgebieden dan volgens hun vergunning mocht. In de Waddenzee en de Noordzeekustzone mochten ze maximaal 130.000 uur vissen, het werd zowel in 2017 als 2018 meer dan 200.000 uur. Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van de NOS.

Visserij uit bezorgdheid over containerramp OOCL Rauma

Visserij uit bezorgdheid over containerramp OOCL Rauma

De kottervissers verenigd in de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO), het Nationaal Overleg Visafslagen (NOVA) en de Visfederatie reageren bezorgd op het incident waarbij het containerschip OOCL Rauma op 11 en 12 februari 2020 zeven containers verloor boven de Waddeneilanden. “Ronddobberende containers hebben een enorme impact op de veiligheid van...

‘Kansen voor schelpdieren als eiwitbron van de toekomst’

‘Kansen voor schelpdieren als eiwitbron van de toekomst’

250 deelnemers, waarvan 50 uit het buitenland, een keur aan nationale en internationale sprekers, een drukbezochte beurs. De Schelpdierconferentie van 2020 overtrof de vijf voorgaande edities.