Oesterbanken herstellen met 3D-printers

BRUINISSE-OESTER

In de twintigste eeuw bedekten oesterbanken bijna 20 procent van de bodem van de Noordzee. Tegenwoordig zijn de meeste nagenoeg verdwenen door overbevissing, ziektes en koude winters. Onder aansturing van het WNF is een pilotproject gestart om de oesterbanken ten noorden van Schiermonnikoog te herstellen, schrijft Naturetoday.

Het unieke van het project is dat op een diepte van 20 meter in de boven Schiermonnikoog gelegen Borkumse Stenen onder meer 3D-geprinte rifstructuren zijn geplaatst, waar de Noorse platte oester zich op vastzet. Oesterbanken zijn een hotspot voor biodiversiteit. De banken zijn een broedplaats voor haaien en roggen en een schuilplaats voor kleinere zeedieren.

Het WNF zet wereldwijd dergelijke projecten op om de biodiversiteit in zee te verbeteren. Dit project is mogelijk een aanzet om meer schelpdiergebieden in de Noordzee, ook nabij windmolenparken, op te starten. Voorwaarde is wel dat er niet gevist mag worden.

Bron: Foodlog

Lees ook
Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Bretonse oesterkwekers hebben er de buik van vol. Voor de vijfde keer (!) sinds midden december is de oogst en verkoop van oesters uit de Bretonse wateren verboden. In de schelpdieren is het norovirus aangetroffen. Het hoogstbesmettelijke virus maakt mensen misselijk en veroorzaakt diarree.

Goed nieuws: baby-oesters gevonden

Goed nieuws: baby-oesters gevonden

Vondst van baby-oesters op zeebodem goed nieuws voor Zeeuwse oesterbanken zo schreef Omroep Zeeland afgelopen weekend. De jonge platte oesters werden aangetroffen tijdens een expeditie van Stichting Duik de Noordzee Schoon in de Borkumse Stenen, een natuurgebied zo'n twintig kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. Daar zijn onderzoekskooien van de...

Problemen rondom de aanvoer van mosselen

Problemen rondom de aanvoer van mosselen

De mosselsector ervaart problemen met de aanvoer van mosselen. De mosselen in Oosterschelde worden verstikt door schuimalg, terwijl de mosselen in de Waddenzee nog niet consumptierijp zijn. Mosselkwekers en -handelaren verwachten dat er veel minder mosselen aan wal gaan komen dan in 2018.