Oesterboek Adri & Zoon gepresenteerd bij Catch

Op dinsdagavond 3 december waren velen uit de visbranche aanwezig bij de presentatie van het Oesterboek De Grand Cru van de Zee van Adri & Zoon. Niet in Yerseke, maar bij het nieuwe restaurant van Simonis, Catch by Simonis, in Scheveningen. “Omdat de familie Simonis en wij al jaren lang bevriend zijn”, aldus Adri Bruijnooge in zijn openingswoord.

Het prachtige, rijk geïllustreerde boek, laat een volledig beeld zien van de kweek van oesters in Frankrijk. Daarnaast staan in het boek recepten van top-koks, waarmee ze laten zien wat je met de Franse oesters in de keuken allemaal kunt doen. En een vinologe geeft tips voor de juiste wijnen bij de oesters.

Een hartelijk welkom op deze dag was er ook aan de kinderen en wederzijdse ouders van de familie Bruijnooge, alsmede aan Belgische en Franse collega’s uit de oestersector. Laatstgenoemden konden de speeches in een simultaan vertaling in het Frans volgen, wat zeer op prijs gesteld werd. Maar Inge Bruijnooge sprak ze ook kort in hun eigen taal toe.

Parel in oester

Het eerste exemplaar van het Oesterboek lag als een parel in een grote dichte oester. Nadat deze plechtig was geopend, werd het eerste exemplaar overhandigd aan Mr. Thibault Cornut-Gentille, eerste secretaris van de Franse ambassade in Den Haag.

De realisering van het boek is een lang proces geweest voor Inge Bruijnooge. Vaak toog ze naar Frankrijk om informatie voor het boek te vergaren.  Maar het resultaat mag er zijn, geen aspect van de Franse oester blijft onbesproken. Zelfs de exacte voedingswaarden van de oesters worden in tabellen vermeld.

Tijdens de receptie kon het boek al ingekeken worden, werden de aanwezigen getrakteerd op drankjes en culinaire hapjes van het team van Simonis, maar liep ook de Oesterkoning rond om de gasten van de oesters te laten proeven.