Oesters uit Veerse meer krijgen MSC-certificaat

21 september 2021 Mischa Brendel Patou Ricard

Naast de bodemcultuur in de Oosterschelde en Grevelingen is nu ook de locatie het Veerse meer MSC-gecertificeerd. Ook de technieken ‘off-bottom’ installaties en professioneel wild-geraapte oesters krijgen het duurzaamheidscertificaat.

De afgelopen negen maanden heeft een onafhankelijk audit-team van Control Union beoordeeld of de oestertafels en -manden, de zogeheten ‘off-bottom’ installaties, aan de waterrand van de Oosterschelde in aanmerking kwamen voor MSC-certificering. Zij concluderen dat er aan de MSC-maatregelen wordt voldaan, maar dat er wel additionele maatregelen nodig zijn om dit te kunnen blijven garanderen. De oesterkwekers moeten in de komende jaren bijhouden hoeveel oesters er precies door de ‘off-bottom’ installaties heen gaan en dat dit er niet meer zijn dan de afgesproken hoeveelheden zoals is vastgeletd in het vangsmodel (de Harvest Control Rule). Daarnaast moeten de wildrapers aantonen dat systematisch wordt toegezien op het formaat van de oesters die zij rapen, zodat alleen volgroeide oesters worden geraapt. Alleen als er aan deze voorwaarde wordt voldaan, blijft het MSC-certificaat behouden.

Altijd op de hoogte blijven?