Oesterseizoen geopend

201709 Zeeuwse persreis (548)-kl

Het seizoen van de Zeeuwse oester is weer geopend. Op de Oosterschelde bracht de Denick II de genodigden naar de YE7 C'est la Vie die de eerste oesters van het seizoen opviste. Schipper Danny Nelis overhandigde de oesters aan de Nederlandse Oestervereniging en de gemeentebesturen van Reimerswaal en Schouwen-Duiveland. Topkok Alain Caron was eveneens aanwezig. Hij werd in het Gilde van de Vergulde Oester ingewijd.

Veiling

De veiling van het eerste mandje oesters bij de Oesterij in Yerseke kwam wat traag op gang maar na een uur of twee bieden werd deze afgeslagen bij een stand van 10.700 euro. Auto Poppe deed het laatste bod en kwam zo in het bezit van het eerste vaatje Zeeuwse oesters. De opbrengst is voor stichting Vrienden van Siem, die informatiezuilen wil gaan plaatsen in de wachtkamer bij de afdeling vrouwenoncologie van het Radboudziekenhuis in Nijmegen.

Oesterboorder

Vanaf heden wordt er weer op de Zeeuwse creuses (Crassostrea gigas) en de Zeeuwse platte oesters (Ostrea edulis) gevist. Voorzitter Kees van Beveren van de Nederlandse Oestervereniging: “De oestersector staat voor een aantal grote veranderingen. De hoeveelheid oesters staat onder druk door minder oesterbroed en door natuurlijke tegenslagen zoals de oesterboorder en het herpesvirus. Om innovatie en verduurzaming op grote schaal te stimuleren in de sector is areaal nodig. Met het Rijk en de provincie Zeeland zijn we druk op zoek naar nieuwe locaties voor nieuwe methoden zoals kweek in mandjes, op rekken en tafels, in staande en in hangende kweekkooien.”

Lees ook
Waterkwaliteit van invloed op oesters

Waterkwaliteit van invloed op oesters

Ze zijn er weer: oesters. Er is nieuwe aanvoer van deze Zeeuwse zilte zaligheid. In Bruinisse werd de start van het nieuwe oesterseizoen omlijst met het NK Oestersteken. Maar eerst ging de aanwezige pers het water op… en ook in.

De Oesterij breidt uit voor export

De Oesterij breidt uit voor export

Het oester- en mosselbedrijf de Oesterij van de familie Dhooge in Yerseke gaat uitbreiden. In de Olzendepolder komt een nieuwe loods te staan. "Omdat we toekomst zien in de oesters en de export daarvan hebben we besloten tot de nieuwbouw ", vertelt directeur Jean Dhooge aan PZC. "En ook wel een beetje uit noodzaak. We zien veel concurrentie op de lokale...

Oesterseizoen geopend in Yerseke

Oesterseizoen geopend in Yerseke

De YE155 heeft op 20 september de eerste oesters van het seizoen opgevist. Schipper Maurice Boone overhandigde de oesters aan de Nederlandse Oestervereniging en de gemeentebesturen van Reimerswaal en Schouwen-Duiveland, waarmee het oesterseizoen in Nederland en België officieel geopend is. Voorzitter Kees van Beveren van de Nederlandse Oestervereniging:...